Hledáme EY Podnikatele roku 2015 Olomouckého kraje

09. 09. 2015

EY, pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, vyhlašuje další ročník soutěže EY Podnikatel roku Olomouckého kraje. Do soutěže EY Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň osm stálých zaměstnanců.

Krajským vítězem se v loňském roce stal v konkurenci jedenácti úspěšných podnikatelů a podnikatelek z Olomouckého kraje David Dostál, generální ředitel a předseda představenstva společnosti PAPCEL, a.s., která již více než 65 let vyrábí stroje a technologická zařízení pro výrobu papíru, exportuje 90 procent své produkce do zahraničí a zaměstnává téměř 400 lidí v šesti zemích. Za klíč k úspěchu v podnikání považuje David Dostál sebevědomí, dobré lidi kolem sebe a trpělivost.

„Vážíme si slušných podnikatelů, za jejichž úspěchem stojí poctivá práce. Jsou tahouny české ekonomiky, dávají práci desítkám či stovkám lidí, významně pomáhají rozvoji regionů, ve kterých působí, a zároveň zajišťují České republice respekt v zahraničí. Věřím, že jich je mnoho, jen o nich často ještě nevíme. Chtěla bych proto vyzvat veřejnost, aby nám pomohla je objevit. Nominujte podnikatele z  Olomouckého kraje, kterého si vážíte, ať se o něm mohou dozvědět i ostatní a inspirovat se jeho podnikatelským příběhem,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

 „Soutěž EY Podnikatel roku slaví letos v Olomouckém kraji jubilejní desáté výročí. Za tu dobu si vydobyla nezastupitelné místo mezi významnými akcemi Olomouckého kraje. Soutěž si mimo jiné klade za cíl představit širší veřejnosti ty firmy Olomouckého kraje, které se dynamicky rozvíjí, věnují se inovacím nebo úspěšně konkurují na zahraničních trzích. Z pohledu krajské samosprávy je fungující a rozvíjející se podnikatelský sektor nezbytným předpokladem pro rozvoj celého regionu. Přesto, že náš region patří papírově k těm ekonomicky slabším, výsledky soutěže dlouhodobě ukazují, že i v našem kraji existují firmy se zdravým výrobním programem a potenciálem dále se rozvíjet. Díky výrazným osobnostem, které tento titul doposud získaly, však tato soutěž není jen o číslech, tedy o ekonomických výsledcích, ale  hlavně o konkrétních lidech a jejich firmách. Věřím, že i o jubilejní desátý titul Podnikatele roku Olomouckého kraje bude usilovat co nevyšší množství zájemců, kteří budou důstojnou reprezentací našeho regionu v celorepublikovém, ale i mezinárodním měřítku“, říká Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

„Význam soutěže EY Podnikatel roku je jednak v tom, že oceňuje osobnost a dosažené úspěchy nejlepších nominovaných podnikatelů, a tím je pomáhá prezentovat veřejnosti, zákazníkům i potenciálním zaměstnancům. Zároveň je ovšem motivuje k další práci. Jak ukazují příklady vítězů předchozích ročníků soutěže, ti nejlepší podnikatelé neusínají na vavřínech, ale dále usilují o rozvoj svého podnikání, či dokonce celého oboru. Soutěž EY Podnikatel roku pomáhá nejen firmám oceněných podnikatelů, ale též regionům, v nichž působí. Inspiruje podnikatele, kteří zatím podobných úspěchů nedosáhli. Zároveň má díky silné publicitě vliv i na úvahy mladých lidí, žáků a studentů, o oboru jejich následného studia, profesním směřování a vhodných budoucích zaměstnavatelech v regionu. Proto opět některé úspěšné podnikatele z Olomouckého kraje rádi nominujeme“, sdělil Kamil Krč, ředitel sdružení OK4 Inovace.

„Soutěž EY Podnikatel Roku velice respektuji, zejména díky kvalitě osobností, které ocenění získaly v předcházejících ročnících. Ocenění mé osoby je nicméně výsledkem práce celého mého týmu. Poslední tři roky se nám daří neustále se zlepšovat a letos tomu není jinak“, říká David Dostál, generální ředitel společnosti PAPCEL a držitel titulu EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje.

Podnikatelé z Olomouckého kraje přihlášení do soutěže EY Podnikatel roku vedou v historii soutěže dvě zajímavé statistiky. Z Olomoucka totiž pochází celkově nejstarší účastník soutěže, kterému bylo v době přihlášení 85 let, a také firma s nejdelší historií, založená již v roce 1930. Nejčastěji se v regionu do soutěže přihlašují podnikatelé z výrobního sektoru. V posledním ročníku pocházelo z Olomoucka z celkových 84 účastníků soutěže 11, kraj ale stále čeká na svého historicky prvního celostátního vítěze. Zajímavostí také je, že nejčastěji se účastník olomouckého kola EY Podnikatel roku jmenuje Pavel a název jeho firmy začíná na písmeno S.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz.

Do soutěže EY Podnikatel roku se lze přihlásit na webových stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz. Přihlášky do aktuálního ročníku je možné podávat do 31. října 2015.

Porota složená především z vítězů předcházejících ročníků se řídí mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh. Porotci se také zaměří na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost či mimopodnikatelské aktivity ve společnosti nebo regionu.

Soutěž je rovněž příležitostí pro podnikatelské talenty, které soutěží v kategorii EY Začínající podnikatel roku. Na tuto kategorii se nevztahuje podmínka osmi zaměstnanců. Další kategorií je EY Technologický podnikatel roku, který je určen pro inovátory v oblasti technologií. Letos již podesáté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou podnikatelé podnikající (k 31. prosinci 2014) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. EY ve spolupráci s mediální skupinou MAFRA vyhlašuje již šestý ročník oblíbené čtenářské ankety MF DNES a iDNES.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh“, která proběhne začátkem roku 2016.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2015 Olomouckého kraje bude známo v únoru 2016. Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2016. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2016 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz.  Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky. Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2015 Olomouckého kraje je sdružení OK4Inovace se sídlem v Olomouci.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje

2006: Miroslav Študent, SIWATEC

2007: Zdeněk Černý, BIOMAC

2008: Libor Suchánek, SULKO

2009: Josef Pavlík, HOPAX

2010: Pavel Holubář, SHM

2011: Jiří Mencl, SEV Litovel

2012: Josef Žáček, Česko-slezská výrobní

2013: Cyril Svozil, FENIX Trading, s.r.o.

2014: David Dostál, PAPCEL, a.s.

Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2015

  • Vlastislav Bříza, předseda poroty, KOH-I-NOOR holding, EY Podnikatel roku 2014
  • Jiří Hlavatý, předseda poroty, JUTA, EY Podnikatel roku 2013
  • František Piškanin, HOPI, Podnikatel roku 2012
  • Jannis Samaras, Kofola, Podnikatel roku 2011
  • Valdemar Walach, WALMARK, Podnikatel roku 2010
  • Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009
  • Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008
  • Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006
  • Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003
  • Petr Šmída, investor, ENERN
  • Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora, iDNES.cz
  • Michal Půr, šéfredaktor, Euro
  • Petr Šimůnek, šéfredaktor, Forbes
Ilustrační foto


Poslední změna 09. 09. 2015 13:34:49