Hejtmanství vydává unikátní knížky pro zrakově postižené

04. 12. 2017

Olomoucký kraj zaplatil výrobu dvou publikací, které zdarma dostanou nevidomí a slabozrací lidé. Knížky jim poradí, jak se zachovat při mimořádných událostech, jako je například požár domu nebo dopravní nehoda. Obě díla obsahují zvlášť zvětšený text a celostránkové obrázky. Na dalších listech jsou navíc vyraženy informace v Braillově písmu, tím jsou knihy naprosto unikátní.

„Z obou knížek mám velkou radost a jsem přesvědčený, že stejně nadšeni budou i zrakově postižení lidé. Publikace jsou určeny jak pro dospělé, tak pro děti a mládež,“ připomněl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

První dílo s názvem Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“ představuje dotisk knížky, která poprvé vyšla v roce 2014. Zdarma ho obdrží pedagogická centra v celém kraji, která pracují se zhruba 200 zrakově postiženými lidmi. Druhá knížka „Jak se zachovat při mimořádné události“ vychází poprvé a je určena pro žáky s očními vadami základních a středních škol.

Na přípravě nové příručky se kromě kraje podílel hasičský záchranný sbor, Tyfloservis, škola V. Vejdovského v Olomouci – Hejčíně a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). „Přesto, že se čtením textů dnes zrakově postiženým často pomáhá výpočetní technika, informace v Braillově písmu jsou stále nenahraditelné a z hlediska užitečnosti na prvním místě. Iniciativu kraje v tomto směru jednoznačně vítáme,“ uvedl předseda olomoucké pobočky SONS Jan Příborský. 

Hejtmanství vydává unikátní knížky pro zrakově postižené


Poslední změna 08. 12. 2017 08:18:37