Hejtman Rozbořil přivítal rozhodnutí České biskupské konference. Ta doporučila stažení restitučních žalob na kraje

18. 07. 2016

V prohlášení České biskupské konference stojí, že se biskupové českých a moravských římskokatolických diecézí rozhodli vzdát určovacích žalob zakotvených v zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, které byly na některé kraje podány.

K vstřícnému kroku vyzývá také řády a kongregace, které působí v České republice. Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu.

„Jsem zastáncem dodržování zákona. To by mělo platit i pro církve. V zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se o majetkových náhradách od krajů vůbec nehovoří. Z tohoto důvodu jsou žaloby podle mě bezpředmětné,“ reagoval Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje. „Rozhodnutí České biskupské konference nicméně považuji za správný krok,“ doplnil.

Olomoucký kraj vede v současné době jeden soudní spor u Okresního soudu v Olomouci, ve kterém je žalován  spolu s Českou republikou - Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových Českou provincií Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Jedná se o žalobu na určení vlastnictví movitých věcí pocházejících z hradu Sovince, s nimiž údajně hospodaří Vlastivědné muzeum v Olomouci. Podle informací na webu justice tato žaloba dosud nebyla stažena.  

Církev by měla stáhnout také žaloby na obce. Myslí si to zástupci Svazu měst a obcí České republiky. Mají k tomu i podporu prezidenta Miloše Zemana.

„Nedávné rozhodnutí České biskupské konference je vůči obcím diskriminační a politicky účelové. Církve by měly v kontextu s určovacími žalobami na majetek obcí postupovat stejně jako u krajů. Tedy stáhnout je v duchu doporučení ČBK,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

Zákon o majetkovém vyrovnání začal platit 1. ledna 2013. Církve podaly víc než 5 000 žádostí o majetek, které se týkaly více než 100 000 pozemků, téměř 2 000 staveb včetně několika památek a stovek uměleckých děl. Samosprávy přitom odhadují, že žalob na majetek obcí je asi 350.

Hejtman Rozbořil přivítal rozhodnutí České biskupské konference. Ta doporučila stažení restitučních žalob na kraje


Poslední změna 18. 07. 2016 14:04:17