Hejtman Rozbořil jednal se starosty nových obcí z Libavé

01. 03. 2016

Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou – tři obce, které vznikly poté, co armáda opustila část Vojenského výcvikového prostoru Libavá. Právě s jejich zástupci se dnes poprvé setkalo vedení Olomouckého kraje.

„Chtěli jsme se se zástupci nově vzniklých obcí sejít co nejdříve. Zajímá nás totiž, jaké problémy je trápí. Zároveň jsme jim chtěli nabídnout pomocnou ruku při hledání řešení,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Řeč byla o třech zásadních tématech. Tím prvním byla doprava. Kamiony, které vozí dřevo vytěžené z vojenských lesů, totiž ničí silnice. Místní se proto zajímali o možnosti jejich opravy. Došlo i na otázku zajištění zdravotnické služby.

„Obyvatelé nově vzniklých obcí na Libavé se nemusí ničeho obávat. Letecká záchranná služba i sanitky jim budou k dispozici stejně jako ostatním lidem z Olomouckého kraje,“ uvedl Michael Fischer, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Jako nejpalčivější se ukázala záležitost školství. Základní školu ve Městě Libavá totiž v současnosti navštěvuje 79 žáků. To představuje v průměru necelých devět dětí v jedné třídě. Minimum je přitom sedmnáct.

„Od 1. září se zřizovatelem školy stane obec. Kraj jí teď chce pomoci tak, aby nebyla nucena školu zrušit a děti nemusely dojíždět jinam,“ sdělil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Zástupce obcí zajímaly i propustky na vstup do vojenského prostoru, které dříve dostávali a teď už na ně nemají nárok, stejně jako průjezdy vojenským prostorem pro rodinné příslušníky obyvatel Libavé. V těchto otázkách chce kraj cílit na ministerstvo obrany.

Výsledkem dnešního setkání je dohoda mezi zástupci kraje a obcemi o tom, že budou svolány individuální schůzky na krajském úřadu. Na nich se budou řešit konkrétní problémy jednotlivých obcí.

Hejtman Rozbořil jednal se starosty nových obcí z Libavé
Hejtman Rozbořil jednal se starosty nových obcí z Libavé
Hejtman Rozbořil jednal se starosty nových obcí z Libavé


Poslední změna 01. 03. 2016 15:53:53