Hejtman jednal s náměstkem ministra obchodu a průmyslu a ředitelem CzechInvestu

02. 09. 2014

Podpora technického školství v Olomouckém kraji byla jedním z nosných témat pracovního setkání hejtmana Jiřího Rozbořila s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Tomášem Novotným a ředitelem CzechInvestu Ondřejem Votrubou.

Olomoucké hejtmanství, kromě stipendií učňovských a od letošního školního roku i stipendií u technických oborů zakončených maturitní zkouškou, klade velký důraz na rozvoj spolupráce mezi školami a zaměstnavateli. Ředitelé škol se pravidelně účastní jednání hospodářských komor a ve své vzdělávací nabídce tak mohou lépe reagovat na požadavky trhu práce.

„V případech, kdy ředitel školy žádá o otevření nového učebního oboru, je vždy jako podklad vyžadováno i stanovisko zaměstnavatelů a úřadu práce. Velký důraz klademe na to, aby se odborný výcvik a odborná praxe žáků uskutečnila u potenciálních zaměstnavatelů,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Nedílnou součástí dobře nastaveného systému technického a přírodovědného vzdělávání je také ochota a zájem firem v regionu zapojit se do projektů realizovanými školami.

„Financování technických oborů je možné i prostřednictvím evropských dotací. Firmy, které dají příležitost studentům středních odborných škol, mohou od ministerstva průmyslu a obchodu získat stipendia. Ministerstvo chápe odborné, zvláště pak technické, vzdělávání jako klíčovou aktivitu pro udržení a posílení konkurenceschopnosti naší ekonomiky,“ dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný.

Konkrétní příklad dobře fungující spolupráce v praxi by mohlo znamenat partnerství Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk s místní firmou EXCALIBUR ARMY spol. s r.o.

„Škola, kterou zřizuje Olomoucký kraj, by v případě požadavků společnosti mohla zaměřit výuku oborů dle potřeb firmy. Dalším přínosem této spolupráce by byla i možnost zapojení do procesu Vysokou školu logistiky v Přerově. V tomto případě by přerovská vysoká škola mohla zacílit svůj studijní program do oblasti vojenství,“ dodal hejtman Jiří Rozbořil.

druha.jpg
treti.jpg
titulka.jpg


Poslední změna 02. 09. 2014 12:04:51