Havárie ochromila život v řece Bečvě. Kraj je připraven pomoci

23. 09. 2020

Nejméně dvanáct tun ryb uhynulo poté, co v neděli unikla do řeky Bečvy u Valašského Meziříčí nebezpečná látka. S ohledem na to, že se přesunula na území Olomouckého kraje, kde způsobila nemalé škody, svolal hejtman Ladislav Okleštěk na středu 23. září jednání s odborníky na oblast vodohospodářství, aby zjistil, jak může kraj pomoci.

„Hejtmanství v současné době monitoruje situaci, koordinuje součinnost složek, které se podílí na likvidaci následků havárie a také dotčené vodoprávní úřady na území kraje. Jakmile budou známy škody, projednáme možnosti pomoci postiženým rybářským revírům,“ uvedl Ladislav Okleštěk.

Se sběrem uhynulých ryb pomáhají rybářům profesionální i dobrovolní hasiči. Mrak nebezpečné látky, který se sunul proudem, se už rozplynul.

„Dobrá zpráva je, že obyvatelé podél toku řeky Bečvy se už nemusí obávat znečištěné vody. V tuto chvíli jim nehrozí žádné nebezpečí,“ řekl radní Přerova a náměstek hejtmana Petr vrána.

Havárie podobného rozsahu postihla Olomoucký kraj naposledy v roce 2012. Tehdy do řeky Blaty unikla kejda z jímky v Seničce.

Havárie ochromila život v řece Bečvě. Kraj je připraven pomoci


Poslední změna 23. 09. 2020 14:17:40