Hanácké speciality provoněly Evropský parlament v Bruselu

23. 06. 2016

Ve středu 22. června se přímo před Evropským parlamentem v Bruselu konala společná prezentace členských států Evropské unie „28 na talíři“. Státy osmadvacítky celý den nabízely speciality ze své kuchyně a lákaly mezinárodní publikum k návštěvě. Akci připravila městská část Brusel Ixelles, v níž se Evropský parlament nachází.

Za Českou republiku akci zaštítilo Velvyslanectví ČR v Belgii, které nabídlo spolupráci českým a moravským regionům. V letošním roce se zapojilo hlavní město Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj a Středočeský kraj. Olomoucký kraj, který se do letošního ročníku rovněž zapojil, nabídl speciality oceněné regionální značkou. Návštěvníci krátce po poledni ochutnávali na stánku České republiky Váhalovy klobásy, regionální sýry nebo müsli tyčinky FIT.

„Olomoucký kraj podporuje místní výrobce, např. i formou propagace výrobků v zahraničí. Prezentaci v Bruselu již tradičně připravuje Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu. Těší mě, že i v prostředí evropských institucí, kde se podobných akcí koná denně mnoho, byl český stánek vidět. Nepochybně tomu tak bylo i díky výrobkům z našeho regionu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Ochutnávka se setkala s velkým úspěchem publika, které se zajímalo i o tištěné materiály a drobné propagační předměty. Stánek Olomouckého kraje navštívili i mnozí europoslanci, z českých zástupců např. Olga Sehnalová či Tomáš Zdechovský. Na stánku se zastavili také studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kteří byli v Bruselu na exkurzi.

Účast zajistilo sdružení OK4EU, které zastupuje Olomoucký kraj při Evropské unii. V průběhu celého dne před Evropský parlament zavítalo několik tisíc návštěvníků. Prezentace „28 na talíři“ byla poslední akcí, kterou OK4EU pro své členy připravilo. Sdružení bylo na konci března zrušeno a v letních měsících ukončí svou činnost.

 

Michaela Vráželová
OK4EU, Brusel
+420 737 331 647
vrazelova@ok4eu.cz

Hanácké speciality provoněly Evropský parlament v Bruselu
Hanácké speciality provoněly Evropský parlament v Bruselu
Hanácké speciality provoněly Evropský parlament v Bruselu
Soubor typu pdfHanácké speciality provoněly Evropský parlament v Bruselu(204,4 kB)stáhnout


Poslední změna 23. 06. 2016 07:15:26