Firmy si vyměňovaly své zkušenosti ze zavádění Průmyslu 4.0

08. 12. 2017

Kdy se firmě vyplatí robotizovat, automatizovat a digitalizovat své procesy? Jaké jsou s tím spojené náklady a obtíže? Je to efektivní cesta k řešení problému s nedostatkem lidských zdrojů? O těchto otázkách diskutovali představitelé desítky významných firem z Olomouckého kraje na setkání, které pod názvem Innovation Experience už popáté pořádalo sdružení OK4Inovace. Tato setkání probíhají na různá témata vždy na půdě některé z velkých výrobních společností, tentokrát dne 5. prosince 2017 na téma robotizace a automatizace v uničovské pobočce mezinárodní firmy Miele technika.

Svou ucelenější zkušenost s problematikou robotizace a automatizace prezentovali představitelé čtyř společností – Miele technika, Hella Autotechnik Nova, Koyo Bearings a Robertshaw. Během dopoledne představili různé technologie a přístupy použité pro zavedení robotických linek či automatizaci a digitalizaci výrobních a logistických procesů. Zajímavé bylo srovnání konkrétní podoby v uplatnění těchto trendů mezi naprosto odlišnými typy výroby. Účastníkům akce byl také vysvětlen potenciál i omezení v současnosti již provozovaných kolaborativních robotů a škála jejich možného využití. 

Následovala diskuze všech účastníků o příležitostech, přínosech, ale i problémech spojených se zaváděním procesů a technologií spadajících do tzv. Průmyslu 4.0. Akce byla završena společnou prohlídkou výrobních prostor firmy Miele technika, zejména provozovaných robotických linek.

V prezentacích i samotné diskuzi zaznívaly hlasy o potřebě správně posoudit okamžik, kdy už se vyplatí investovat do robotizace a ušetřit tím část lidských zdrojů. Neboť ne vždy se tyto investice při stávající finanční náročnosti vyplatí a mnohdy je nejen levnější, ale i flexibilnější využívat pro některé operace lidskou práci. Přesto robotizace obvykle vede nejen k úsporám, ale též k vyšší produktivitě a snížení chybovosti ve výrobě. Účastníci se shodli na nutnosti se tématem vážně zabývat také z důvodu dlouhodobého nedostatku pracovníků, při současně rostoucích mzdových nákladech. Fenomén Průmyslu 4.0 podle nich bude mít dopad i na nutné změny ve školství.

 Firmy si vyměňovaly své zkušenosti ze zavádění Průmyslu 4.0
 Firmy si vyměňovaly své zkušenosti ze zavádění Průmyslu 4.0
 Firmy si vyměňovaly své zkušenosti ze zavádění Průmyslu 4.0
Soubor typu pdfTZ - Firmy si vyměňovaly své zkušenosti ze zavádění Průmyslu 4.0(674,2 kB)stáhnout


Poslední změna 08. 12. 2017 11:34:09