Finalisty festivalu Nad Oblaky aneb Každý může být hvězdou bude hodnotit Michal David

03. 09. 2013

Finalisté celostátního pěveckého festivalu pro handicapované talenty Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou jsou vybráni. Na koncertě, který se uskuteční 19. září v Olomouci, se představí tři kapely, dvě dua a třináct jednotlivců, kteří budou usilovat o přízeň publika a poroty. Roli hlavního porotce přijal letos zpěvák Michal David. Festival se uskuteční pod záštitou Asociace krajů ČR a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

„Výběr není nikdy snadný. Je nesmírně těžké odmítnout dobré zpěváky, protože jim například nesedl výběr písně. Pravidla však umožňují, aby na sobě člověk zapracoval a zkusil štěstí příště. V tom tkví výjimečnost festivalu Nad oblaky – dokáže motivovat, povzbudit a dát naději,“ uvedla patronka Monika Absolonová. V pěvecké části soutěžního celostátního festivalu Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou se letos úplně poprvé představí i Liberecký kraj. Přihlášky přišly z osmi krajů, z nichž některé mají velmi kvalitní zpěváky a muzikanty. „Většina z nich žije v ústavech sociální péče. Je u nich patrná pečlivá práce pedagogů a sociálních pracovníků, kteří se jim dlouhodobě věnují a jejich talent rozvíjí. I když je náš festival prioritně určen pro sociální zařízení, přihlásili se i jednotlivci, kteří mají to štěstí, že se o ně starají rodiče nebo opatrovníci v rodinách. Zpívání je jejich velkým koníčkem a docházejí pravidelně na hodiny zpěvu. Diváci se mohou těšit na celou řadu hitů tuzemských i zahraničních zpěváků, ale také na známé lidovky,“ přiblížila ředitelka pořádající obecně prospěšné společnosti ProMancus Simona Součková. Roli hlavního porotce přijal muzikant a zpěvák Michal David: „Bez ohledu na to, jakou cenu nakonec získají, je pro všechny obrovský úspěch, že se dostali až do velkého finále.“ „Porota bude vlídná, posuzovat budeme především celkový dojem, výběr písně nebo způsob interpretace. Všichni si odnesou pěkné ceny,“ potvrdila kmotra a porotkyně Kateřina Kornová, která přijede do Olomouce jako každý rok se synem Filipem.

V prostorách Moravské filharmonie bude vystaveno přes sto třicet obrázků. Patron výtvarné soutěže, malíř a sochař, profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Kurt Gebauer ocení osobně nejlepší dvacítku výtvarníků. V Top 20 jsou letos zajímavá díla, nejmladší autorce je dokonce 14 let. „Mimořádná účast – téměř 140 kreseb – svědčí o oblíbenosti festivalu, z čehož mám obrovskou radost. Na vernisáži se představí úplně všichni, kteří poslali obrázky. Novinkou jsou i kolektivní práce, které vznikly v rámci výtvarné dílny. Poděkování a pomyslnou odměnu si zaslouží úplně všichni,“ potvrdil Kurt Gebauer. Svou premiéru má ve výtvarné soutěži Královéhradecký kraj – a hned velmi úspěšnou. Do Top 20 bylo nominováno dokonce šest výtvarníků. „O tom, kdo získá první místo, není dosud rozhodnuto. Adeptky jsou dvě. Ostatní místa budou určena bez pořadí,“ vysvětlila Simona Součková.

Účastník prvního ročníku festivalu, nevidomý Radek Žalud, který při svém vystoupení sklidil famózní potlesk, vzpomíná na úžasné a vřelé publikum. „Ta atmosféra byla neopakovatelná a naprosto úžasná. Festival mi pomohl uskutečnit si sen. Letos se mi splní další – chtěl bych Michalu Davidovi vyjádřit upřímné díky za song Právo mám, který mi mnohokrát pomohl v různých pěveckých kláních až na pomyslný vrchol. Je to moje srdcová píseň,“ vyznal se Radek Žalud, který je na festival pozván jako speciální host.

Podle pravidel se mohli přihlásit lidé s tělesným či mentálním postižením, kteří mají muzikální cítění, pěvecký nebo výtvarný talent. Šanci měli také nevidomí a slabozrací lidé a děti. Podmínkou pro zařazení bylo odeslat nahrávku písně. Pořadatelem festivalu Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou je ProMancus se sídlem v Ostravě.

Čtvrtý ročník celostátního festivalu Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou má záštitu Asociace krajů ČR a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila. Záštitu propůjčil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Na festival finančně přispěly Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj a Ústecký kraj. Na ceny finančně přispěla Asociace krajů ČR. Reklamním partnerem je společnost Endl+K.


Seznam účinkujících

Zámecká kapela

Domov na zámku Nezamyslice, Olomoucký kraj

Radek Šperka

Píseň: Láska je tu s nami (Peter Nagy)

Klíč, centrum sociálních služeb Olomouc, Olomoucký kraj

Duo Andrea Praženková a Silve Muroňová

Píseň: Návrat

PSS Nové Zámky Litovel, Olomoucký kraj

Duo Lukáš Chlumecký a Lenka Hubaczová

Píseň: Vím, že jsi se mnou z muzikálu Drákula (hudba Karel Svoboda, text Zdeněk Borovec)

Múzická škola a Lidová konzervatoř Ostrava, doprovod: Miroslava Vavrušová

Moravskoslezský kraj

Jáchym Gavenda

Píseň: Sametová (skupina Žlutý pes)

Múzická škola a Lidová konzervatoř Ostrava, doprovod: Martina Gavendová

Moravskoslezský kraj

Julie Badžová

Píseň: Koukej, se mnou si píseň broukej

Chráněné bydlení Šanov, Jihomoravský kraj

Kateřina Valášková

Píseň: My heart will go on (Céline Dion)

Brno, Jihomoravský kraj

Michaela Moravcová

Píseň: Vyznanie (Marika Gombitová)

Choceň, Pardubický kraj

Kapela VIOLA

Píseň: Bystrá voda (Čechomor)

DSS Chrudim, Pardubický kraj

Jiří Vašíček

Píseň: Stokrát chválím čas (Karel Gott)

Naděje, Otrokovice, Zlínský kraj

Renata Vaníčková

Píseň: Kdy vzlétnu já (Lucie Vondráčková)

DZP Velehrad, Zlínský kraj

Olga Zelená

Píseň: Voda živá (Aneta Langerová)

DZP Kvasice, Zlínský kraj

Robert Foral, Ludvík Šimeček

Píseň: Za tú horú

Emin zámek Hrušovany nad Jevišovkou, Jihomoravský kraj

Ivan Večeřa, Štěpánek

Píseň: Ej, vy páni, vy

Emin zámek Hrušovany nad Jevišovkou, Jihomoravský kraj

Jan Beyer

Píseň: Větře, větříčku

SSP Tereza, Benešov u Semil, Liberecký kraj

Kapela Bedňáci

Píseň: Když se ti svět někdy zdá

Centrum sociální pomoci Litoměřice, Domov na svobodě, Ústecký kraj

Tomáš Pokorný / sólo

Píseň: Jak ve snách

centrum sociální pomoci Litoměřice, Domov na svobodě, Ústecký kraj

Radek Žalud

Píseň: Právo mám (muzikál Kat Mydlář, Michal David)

České Budějovice

speciální host

logo-nadoblaky.jpg
Soubor typu .pdfNad oblaky(501,3 kB)stáhnout


Poslední změna 13. 09. 2013 08:29:32