Filmaři natáčeli olomoucké barokní kašny

13. 08. 2015

Začátkem srpna natáčel filmový štáb dvě nové epizody internetového projektu PamátkyDnes věnované barokním kašnám v Olomouci. Předmětem jejich zájmu se stala Herkulova kašna na Horním náměstí a Neptunova kašna umístěná na Dolním náměstí.

“Chtěli jsme zachytit atmosféru obou barokních kašen a historického prostředí jak v denním světle, tak v byť umělém, ale dramatickém nočním osvětlení. Zatím nebudeme o koncepci epizod víc prozrazovat. Diváci se mohou těšit na dvě epizody, které uvedeme postupně koncem září a začátkem října,” uvedl režisér Ondřej Sovík.

V současné době tvůrci připravují kromě výše zmíněných epizod ještě další díl o areálu kláštera Milosrdných bratří řádu sv. Jana z Boha v Prostějově. Natáčení klášterního areálu včetně kostela sv. Jana Nepomuckého, který je jeho součástí, je naplánováno na druhou polovinu srpna. Vznik tohoto krátkého dokumentu finančně podpořilo město Prostějov.

Cílem internetového projektu PamátkyDnes je propagace památek, vzdělávání a podpora cestovního ruchu. Projekt PamátkyDnes získal Cenu Olomouckého kraje za významný počin v oblasti kultury za rok 2014 v kategorii “Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění filmu, rozhlasu a televize”.

Realizaci krátkých dokumentárních filmů o kašnách finančně podpořil Olomoucký kraj. V roce 2015 projektu PamátkyDnes poskytlo podporu Ministerstvo kultury České Republiky, Arcibiskupství Olomoucké a agentura CzechTourism. Novinkou je spolupráce na projektu s Katedrou UNESCO pro muzeologii a světové dědictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Ukázka předchozího dílu o soše svaté Barbory v Cholina naleznete zde. Další epizody naleznete na webových stránkách projektu www.pamatkydnes.cz, nebo na YouTube kanále www.youtube.com/user/PamatkyDnes.

Filmaři natáčeli olomoucké barokní kašny


Poslední změna 13. 08. 2015 16:30:20