Euroregion Praděd/Pradziad

18. 02. 2014

Zájmové sdružení právnických osob, obcí a měst okresů Bruntál a Jeseník na české straně, obcí a měst Opolského Slezska na polské straně, které se ve význačné míře podílí na rozvoji česko-polské spolupráce, zastřešuje přeshraniční aktivity na místní a regionální úrovni. Euroregion Praděd vznikl podepsáním Rámcové dohody o vzniku česko - polského euroregionu dne 2. července 1997 v Jeseníku. Sídlem sekretariátu euroregionu je Vrbno pod Pradědem.

Členové euroregionu a ostatní subjekty neziskového charakteru z území euroregionu mají možnost získávat dotace na své společné akce v rámci Fondu mikroprojektů. Z území Olomouckého kraje, který je přidruženým členem euroregionu, se jedná o žadatele z okresů Jeseník, Olomouc, Prostějov a Přerov. Olomoucký kraj ročně přispívá na chod euroregionu částkou 70 tis. Kč na okres, celkově tedy 280 tis. Kč na uvedené čtyři okresy. Kontinuální výzva pro stávající programové období a možnost podávat projektové žádosti končí termínem 31. 3. 2014.

Euroregion Praděd dosud podpořil téměř 350 projektů s celkovou alokací 3,5 mil. €. Finanční zdroje pro podporu projektů na území euroregionu získává z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika.

Uplynulé roky spolupráce přinesly stovky oboustranných projektů „people to people“, spojené přátelstvím a společným úsilím. Projektem „Euroregion Praděd – společné cíle, společné záležitosti“ byla shrnuta dosavadní spolupráce a připravena koncepce vymezující směry dalšího rozvoje příhraniční oblasti. Výstupem projektu je dokument Strategie rozvoje česko-polské spolupráce v Euroregionu Praděd/Pradziad na období let 2014-2020, vytvářející společnou platformu pro další spolupráci. V rámci tohoto projektu byl také zhotoven patnáctiminutový film o historii a současnosti euroregionu.

Výstupy projektu byly prezentovány jak na společném setkání partnerů a zpracovatelů strategie v Prudniku, tak na středních školách v Rýmařově, Krnově a Jeseníku.

Dokument i film jsou volně dostupné na stránkách www.europraded.cz

Euroregion Praděd děkuje všem členům pracovních skupin, kteří se podíleli na zpracování společné strategie na následující období.

logo-opps.jpg


Poslední změna 18. 02. 2014 10:50:50