Dvořákova Olomouc

09. 05. 2016

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vznikl transformací festivalu Olomoucké hudební jaro, jež pořádá Moravská filharmonie již od roku 1958. V roce 2001 vznikl nový název Dvořákova Olomouc. 

Antonín Dvořák je velmi významně spojen s hudební historií města. Spolupracoval s hudebně pěveckým spolkem Žerotín, na jehož tradice navázala při svém vzniku Moravská filharmonie Olomouc.

Dramaturgie festivalu je orientována nejen na dílo A. Dvořáka, ale rovněž na další významné české i zahraniční skladatele. 

Cílem festivalu je oslovit široké spektrum posluchačů, proto jsou do festivalu zařazeny i netradiční projekty.

Dvořákova Olomouc zahájí svůj 15. ročník 2. 5. velkolepým koncertem na Výstavišti Flora v pavilonu A. Do Olomouce zavítá světově proslulý mexický tenorista Ramón Vargas. Je oceňován po celém světě za svá hvězdná vystoupení na nejvýznamnějších divadelních scénách, pravidelně účinkuje v Metropolitní Opeře, v La Scale, ve Vídeňské státní opeře, v Opera Bastille, v Bavorské státní opeře,            v Covent Garden, v opeře v Zurichu, v Gran Teatre del Liceu a v mnoha dalších. Ramón Vargas se také často objevuje po celém světě při koncertech a recitálech s rozsáhlým repertoárem, který zahrnuje neapolské písně, německé písně, francouzské melodie a mnoho dalších děl španělských, jihoamerických, mexických a ruských autorů.  V roce 2008 byl oceněn titulem Kammersaenger ve Vídeňské státní opeře. 

Spolu s ním zazpívá sopranistka Sooyeon Kim. Oba umělce doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Leoše Svárovského. V průběhu večera zazní árie z oper W. A. Mozarta, G. Donizettiho, G. Verdiho a dalších skladatelů. Kapacita pavilonu A je téměř 1000 míst, pro lepší viditelnost bude zajištěna videoprojekce.

Pravidelně je jeden festivalový den věnován němému filmu. Na plátně běží černobílá groteska a pod ním hraje orchestr.  Tentokrát (6. 5.) se diváci v kině Metropol mohou těšit na tři filmy s Charlie Chaplinem v hlavní roli. Moravskou fiharmonii bude řídit dirigent a současně i autor hudby Robert Israel.

V minulém roce byla do programu festivalu poprvé zařazena cimbálová  muzika. Večer měl úspěch, proto letos opět mohou návštěvníci prožít příjemné posezení s písničkami a ukázkami tanců z Moravy. K poslechu bude hrát Cimbálová muzika Kapric. (11. 5. Mozartův sál MFO)

13. 5. se Reduta promění v penzion pro vysloužilé operní umělce. Kvartet je laskavá komedie současného britského dramatika a oscarového scénáristy Ronalda Harwooda o umění stárnout a nesmrtelnosti ducha. Účinkují herci Divadla Bez zábradlí - Rudolf Hrušínský, Veronika Freimanová, Jana Švandová a Zdeněk Žák. Představení slibuje skvělou zábavu, což je dáno výborným obsazením i nastudováním režisérem Petrem Slavíkem.  

Slavnostní sál Klášterního Hradiska bude 15. 5. patřit komorní hudbě J. Haydna, B. Martinů a A. Dvořáka v interpretaci Tria Martinů. Soubor vznikl na Pražské konzervatoři v roce 1990. V současném složení (Petr Jiříkovský – klavír, Pavel Šafařík – housle a Jaroslav Matějka – violoncello) hraje od roku 1993. Trio koncertovalo ve většině zemí Evropy, dále v Japonsku a v září 2015 v Koreji, kde reprezentovalo Českou republiku na Visegradském kulturním festivalu.

Kapela Moondance Orchestra Martina Kumžáka se těší velké oblibě zejména díky účinkování v soutěži České televize StarDance…když hvězdy tančí. V současnosti patří k absolutní špičce mezi tanečními orchestry v České republice.   20. 5. vystoupí na prknech Reduty se svými sólisty – Dashou, Naďou Wepperovou, Dušanem Kollárem a Michalem Cermanem.

Festival uzavře 23. 5. v chrámu sv. Mořice kantáta Stabat Mater A. Dvořáka. Vznikla v době, kdy v důsledku postupné ztráty svých tří dětí Dvořák prožíval nejtragičtější období svého života. Po provedení v našich zemích následoval úspěch v Anglii, kde byla kantáta uvedena v několika velkých městech a především v Royal Albert Hall v Londýně:  Dvořák měl k dispozici 840 sboristů, jen skupina prvních houslí čítala 24 hráčů, k nimž se pojilo 20 druhých houslí, 16 viol, 16 violoncell a 16 kontrabasů. Dvořák zkoušky komentoval těmito slovy: „Když všichni spustějí, je Vám to strašný rámus, ale jak krásně vše to zní!“ Kantáta zazní v podání sólistů: Pavly Vykopalové, Elišky Weissové, Aleše Voráčka a Zdeňka Plecha, členů sboru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně a Akademického sboru Žerotín a samozřejmě Moravské filharmonie Olomouc, kterou bude vést dirigent Stanislav Vavřínek.

Vstupenky na všechny koncerty jsou v prodeji v infocentru v podloubí olomoucké radnice a na dalších místech v síti Ticketportal.

Dvořákova Olomouc


Poslední změna 04. 08. 2023 13:28:51