Dvě konference a spousta velkých témat

30. 10. 2019

Velký zájem byl mezi živnostníky o setkání s premiérem Andrejem Babišem. Jednání proběhlo v úterý 29. října v Regionálním centru Olomouc a pořádal ho Olomoucký kraj. Diskutovat s ministerským předsedou přišlo zhruba 150 podnikatelů. Mítinku předcházela konference místních samospráv určená hlavně starostům měst  a vesnic regionu. Také této akce se premiér společně s dalšími členy vlády zúčastnil.

„Konferenci samospráv organizujeme pravidelně, setkání živnostníků s předsedou vlády proběhlo poprvé. Obě akce měly stejný cíl – předat lidem informace z první ruky, říct jim o připravovaných novinkách a vyvrátit mýty, které souvisí třeba s čerpáním dotací nebo EET,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Krajští náměstci Jan Zahradníček a Petr Vrána seznámili starosty s novinkami v dopravě, jež se chystají na příští rok nebo s připravovanými dotačními programy, které hejtmanství pro obce připravilo. Podrobnosti se dozvěděli také o státní podpoře výsadby zeleně nebo dotacích na rekonstrukci veřejného osvětlení. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přidala detaily k chystané novele stavebního zákona, která má podstatně zjednodušit povolování staveb.

Jednání s podnikateli se točilo hlavně kolem EET a byrokracie. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček slíbil další elektronizaci veřejné správy, v jejímž důsledku živnostníkům ubude papírování. Premiér Andrej Babiš informoval třeba o zjednodušení daňového systému nebo výjimkách v elektronické evidenci tržeb pro drobné živnostníky.

Diskuze se protáhla zhruba o půl hodiny, na všechny dotazy se přesto nedostalo. „Tady máte moji vizitku. Napište mi mail a dořešíme to spolu,“ domlouval se Andrej Babiš při odchodu ze sálu s jedním z podnikatelů.

Fotogalerie zde.

Dvě konference a spousta velkých témat
Dvě konference a spousta velkých témat
Dvě konference a spousta velkých témat


Poslední změna 31. 10. 2019 08:34:00