Dožínky Olomouckého kraje 2016

26. 08. 2016

Dožínky Olomouckého kraje a hospodářská výstava je projekt obnovené tradice, který se již podruhé vrací na Výstaviště FLORA Olomouc a zde by měl již mít své pevné místo. Tato slavnost zemědělců z celého kraje se koná 17. a 18. září 2016. Jde o lidovou slavnost na ukončení žní s předáváním dožínkových věnců hospodáři (ministr, hejtman a primátor města) a pak těm nejlepším zemědělcům z okresu (kraje). Slavnost se bude konat po dva dny na Výstavišti FLORA Olomouc, ve Smetanových sadech. Součástí bude bohatý kulturní program s hudební produkcí a program pro děti.

Dožínky Olomouckého kraje jsou dvoudenní slavností. Po oba dva dny naše zemědělské podniky nebo přímo prodejci zemědělské techniky vystavují nejmodernější zemědělské stroje, včetně odborného výkladu. Součástí je také výstava historických zemědělských strojů a nejrůznějších pomůcek, které naši předkové ke své činnosti používali. Připravena je taktéž výstava hospodářských zvířat (skot, ovce, kozy, koně) a drobného zvířectva (králíci, drůbež, holubi). V pavilonu bude připravena prezentace středních, středních odborných škol a učilišť se zaměřením na zemědělství, s cílem nalákat studenty do zemědělských oborů.

Lákadlem je také prezentace a ochutnávka těch nejkvalitnějších výrobků oceněných v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek Olomouckého kraje. Návštěvníci výstavy mohou oceněné výrobky nejen ochutnat, ale také zakoupit. Příležitost prezentovat své výrobky oceněné v soutěži Regionální potravina dostanou také výrobci ze sousedních krajů. Cílem je podporovat kvalitní české výrobky a výrobce a motivovat tak spotřebitele k jejich koupi.

Ve spolupráci se Zemědělským svazem ČR bude pro zájemce připravena naučná stezka, kde  získají informace o zemědělství, potravinářství, chovu zemědělských zvířat a pěstování zemědělských plodin.

Na akci jsou pozváni: Ing. Marian Jurečka (ministr zemědělství), Ing. Jiří Robořil (hejtman Olomouckého kraje), Doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (primátor města Olomouce), Ing. Miroslav Toman  (prezident AKČR a další).

Dožínky Olomouckého kraje 2016


Poslední změna 26. 08. 2016 09:12:32