Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého

29. 08. 2016

Univerzita Palackého v Olomouci chystá ve dnech 9. a 10. září historicky největší absolventské setkání. Poslední obdobná akce proběhla před 20 lety a zúčastnilo se jí na tři tisíce bývalých posluchačů univerzity včetně rodinných příslušníků. Aktuální setkání se bude konat v souvislosti se sedmdesátým výročím znovuobnovení Univerzity Palackého. Během té doby absolvovalo některou z jejích osmi fakult téměř 120 tisíc posluchačů.

Zn. Hledáme absolventy

Podle vedení univerzity je sraz určen absolventům všech forem studia. Kdokoliv z nich se může nezávazně registrovat na webu absolventi.upol.cz, kde najde rovněž podrobné informace.

„Jsme si jisti, že se bude jednat o akci, která svým rozsahem a skladbou návštěvníků dalece přesáhne hranice nejen kraje, ale i České republiky. Na základě našich databází jsme v tuto chvíli oslovili poštou či e-mailem na dvacet tisíc absolventů u nás a stovky dalších v zahraničí, z nichž již mnozí svou účast potvrdili,“ říká Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

Stovky dalších absolventů se v Olomouci objeví v souvislosti se zlatými a stříbrnými promocemi na filozofické, přírodovědecké a pedagogické fakultě a na fakultě tělesné kultury, které proběhnou v souběžném termínu. V souvislosti s tím univerzita zarezervovala více než 4000 lůžek na univerzitních kolejích a v olomouckých hotelích.

Vzhledem k rozsahu a významu akce spolupracuje úzce univerzita jak s městem Olomouc, tak s Olomouckým krajem, jejichž záštitu Absolventské setkání rovněž získalo.

„Záštita je logickým vyústěním dobré spolupráce kraje a Univerzity Palackého. Olomoucký kraj s univerzitou dlouhodobě participuje na rozvíjení spolupráce se svými partnerskými regiony. V létě se například za finanční podpory hejtmanství zúčastní pět ázerbájdžánských studentů Letní školy slovanských studií při Univerzitě Palackého. Každoročně z rozpočtu rovněž přispíváme na mezinárodní aktivity olomoucké alma mater prostřednictvím dotačního titulu Podpora rozvoje zahraničních vztahů, na sportovní akce regionálního významu či na zvýšení uplatnitelnosti studentů a absolventů na trhu práce. Letošní podzimní setkání má naši podporu také z pohledu rozvoje cestovního ruchu,“ podotkl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Desítky bodů programu pro každého

„Program setkání je koncipován tak, aby se během úvodního dne a společenského večera mohli absolventi v neformální atmosféře setkat s představiteli domovských kateder a fakult, především však spolu navzájem,“ upřesňuje program setkání jeho koordinátorka Eva Blažková a dodává: „Sobotní odpoledne a večer budou věnovány programu v režii Univerzity Palackého. Ten bude zahrnovat hudební vystoupení našich absolventů, filmové projekce, den otevřených dveří ve vybraných univerzitních zařízeních a další doprovodné akce, jež zajistí Pevnost poznání a projekt Zaparkuj.“

Na Výstavišti Flora vystoupí například Leona Machálková nebo Jiří Pavlica s Hradišťanem, v Redutě Moravské filharmonie se představí Emil Viklický a další koncertní vystoupení proběhnou na Horním náměstí. Dílčí akce pak proběhnou ve Smetanových sadech, v kině Metropol, v olomouckých klubech a muzeích nebo v Parkánových zahradách univerzity.

„Termín setkání jsme navíc zvolili tak, aby se překrýval s termínem Dnů evropského dědictví, tradiční akcí, která návštěvníkům otevírá olomoucké památky,“ doplnila Eva Blažková.

Pomahač, Suková i Železný

Pozvánky obdrželi také absolventi Univerzity Palackého, kteří dosáhli významných úspěchů ve svých oborech, ale i mimo ně. Na jednom místě se tak možná sejdou plastických chirurg Bohdan Pomahač, tenistka Helena Suková, moderátor Jakub Železný, fotograf Jindřich Štreit či emeritní rektor Josef Jařab.

„Zajímavostí je i to, že většina z námi pozvaných vystupujících je rovněž našimi bývalými posluchači. Mezi naše absolventy totiž patří Emil Viklický, Leona Machálková i Jiří Pavlica,“ upřesňuje prorektor Bilík.

Sedm desítek neméně význačných absolventů napříč obory, fakultami i ročníky bude navíc slavnostně oceněno za svou práci z rukou rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera.

„Pevně věřím, že se v září sejdou nejen oni, ale i tisíce dalších lidí, kteří svůj život a vzdělání neodmyslitelně spojili s naší alma mater a rádi si alespoň na chvíli připomenou všechny krásy Olomouce jako univerzitního města, které u nás nemá obdoby,“ zve na setkání rektor Miller.

Více informací na www.absolventi.upol.cz.

 

Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého
Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého
Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého
Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého
Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého
Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého


Poslední změna 29. 08. 2016 06:07:50