Do Jeseníků míří na Rock Point – Horskou výzvu i Vabroušek

03. 08. 2018

Červenohorské sedlo – Pouhý týden zbývá do startu předposlední zastávky Rock Point – Horské výzvy (10.-11.8.). Tentokrát běžci v rámci oblíbeného seriálu horských běhů a trekingu míří do Jeseníků. Svoji aktivní účast v závodě navíc potvrdil i jeden z nejlepších českých triatlonistů a ultra sportovců všech dob Petr Vabroušek.

            „Měl jsem velkou radost z toho, když mi Petr potvrdil, že by chtěl na Horské výzvě opět startovat. On je ve světě extrému prostě velký pojem a svými výkony dokázal překonávat hranice lidských možností a tím veřejnost také motivovat. Jeho start u nás není nijak výjimečný. Rád připomenu, že Petr je vítěz několika Horských výzev. Tentokrát se ale vrací ve zcela jiné roli a navíc ho překvapivě nehledejte na startovce královské trasy Long, nýbrž na nejpočetnější distanci Half. Věřím, že to může být velká motivace pro ty, kteří ještě zvažují svoji účast, protože se nyní mohou porovnat s velkou ikonou triatlonu,“ prozradil Pavel Zitta, ředitel Rock Point – Horské výzvy.

            Jak ředitel seriálu Zitta připomněl, Vabroušek je někdejší vítěz Horské výzvy, kdy běhy ovládal ve dvojici s běžeckým nestorem Zbyňkem Cyprou. Jeho bývalý parťák je dnes ambasadorem závodu jak v Beskydech tak právě i v Jeseníkách. Cypra běžce na webu závodu dopředu seznamoval s nástrahami tras a i na místě bude předávat své rady, tipy a zkušenosti. Jesenické tratě má totiž do detailu naběhané. Už příští víkend se veleúspěšná dvojka opět setká, ale ve zcela odlišných rolích. Tentokrát oba především motivují a tím naplňují hlavní myšlenku závodu a motto: Dej Výzvu!, kdy každý účastník má překonat především sám sebe. „Poté, co mi Zbyňa skončil s vrcholovým závodním běháním, jsem si sám dal od horských běhů trochu pauzu. Letos jsem si ale začal zahrávat s myšlenkou udělat trochu show a celé si to zase užít. Tentokrát se synem Filipem, kterému bylo v červenci už devatenáct. Na půlmaratonu mi už uteče, ale pro začátek si ho otestuji na trase Half,“ usmál se Petr Vabroušek, který se už také řadí mezi živé legendy, když vysvětlil důvod svého startu na střední trase.

            Jesenická Rock Point – Horská výzva je čtvrtou z pěti letošních zastávek série horských běhů a trekingu. Šestá je pak nadstavbová na Pálavě, kde se však už nesoutěží do celkového pořadí seriálu, takže běžci mají nyní předposlední možnost nasbírat cenné body do konečného ranku.  Pak už budou následovat jen Krkonoše.

V Jeseníkách na nejprestižnější trase Long, která startuje tradičně za pět minut páteční půlnoc (10.8.), čeká na běžce v součtu 64 kilometrů. Připraveny jsou ale tradiční tři trasy – sobotním startem v 9 hodin navazuje distance Half (38 km) s Petrem Vabrouškem a v 10 hodin odstartuje Short (13,9 km). O pouhou čtvrt hodinu později vychází nesoutěžní sedmikilometrový benefiční Pochod s Mixitkou, kde polovina startovného poputuje na konto osmiletého Lukáška Bílého upoutaného na vozík.

            Přichystány jsou téměř dvě desítky kategorií. Na každé trase se mohou poměřit mužské, ženské nebo mix dvojice a s nimi také vybíhá kategorie dogtreking a mimo Longu jsou kategorie vypsány také pro jednotlivce. „Stále je možné se k závodu přihlásit na místě přímo v den konání. Jesenická Výzva právem patří k těm nejoblíbenějším zastávkám. Trasy jsou postaveny tak, aby byly na jednu stranu velmi těžké, na druhou stranu, aby si s nimi poradili i začátečníci, přitom už od začátku jsme v ryze horském prostředí, takže věřím, že Jeseníky si i tentokrát užijeme v hojném počtu účastníků, kteří se odhodlají překonat sami sebe,“ těší se na závod Pavel Zitta.

170812-4jes-05.jpg
170812-4jes-04.jpg
170812-4jes-02.jpg
140412-hv-jes-005.jpg
140412-hv-jes-004.jpg
170812-4jes-07.jpg
140412-hv-jes-002.jpg
140412-hv-jes-000.jpg


Poslední změna 03. 08. 2018 10:57:26