Díky krajské podpoře vyrazí studenti do celého světa

17. 04. 2023

Olomoucký kraj letos znovu podpoří studenty, kteří se vydají na studijní pobyt do zahraničí. V prvním kole se o podporu přihlásilo jednadvacet zájemců, podmínky pro udělení stipendií splnilo čtrnáct.

„Smyslem dotačního programu je, aby studenti sbírali zkušenosti v zahraničí a ty pak uplatnili na trhu práce v Olomouckém kraji,“ vysvětlil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

V aktuálním prvním kole rozdělí hejtmanství na stipendia 183 tisíc korun. Úspěšní žadatelé podniknou studijní cesty například do Francie, Irska nebo na Tchaj-Wan. Ve druhém kole, které bude následovat, je připraveno více než půl miliónu korun.

„Dotační program je určený pro studenty středních škol, vyšších odborných škol a vybraných oborů vysokých škol v Olomouckém kraji. Jednou z podmínek je, aby měli žadatelé trvalé bydliště v našem regionu,“ dodal radní Jakubec.

O stipendia mohou žádat studenti technických, přírodovědných i dalších oborů. Mezi podporované oblasti letos patří například strojírenství, stavebnictví, nanotechnologie, geologie a ekologie, ale také architektura a psychologie. Druhé kolo příjmu žádosti startuje v červnu. Podrobnosti k dotačnímu programu, pravidla a podmínky žádostí nabízí webové stránky Olomouckého kraje.

ilustrační foto


Poslední změna 17. 04. 2023 14:04:19