Děti si založily firmu. Je to pro ně hračka

20. 11. 2018

Na Olomoucku se rozběhl další ročník projektu Abeceda peněz. Interaktivní výuka, v níž se děti učí hospodařit s penězi, je určena pro první stupně základních škol. Děti v ní pod vedením odborníků zkouší rozběhnout a vést vlastní podnikání a přitom se nenásilnou a velmi hravou formou seznamují se světem financí.

Pro mnohé školáky je to vůbec první příležitost seznámit se s pojmy jako účet nebo půjčka či pochopit důležitost plánování příjmů a výdajů. Program je akreditován MŠMT a v českých školách běží druhým rokem,“ řekla za organizátory Marta Vokurková.

V Olomouckém kraji se v prvním pololetí tohoto školního roku zapojilo do projektu deset tříd. V uplynulých týdnech budovaly své vlastní firmy, vylaďovaly sortiment, plánovaly nákup materiálu i výrobu zboží. Nyní jsou děti napnuté, zda uspějí i v praxi. Každá ze tříd se totiž představí veřejnosti na vlastním prodejním jarmarku, kde se pokusí vydělat své první peníze. Ty děti použijí například na zaplacení školních výletů nebo podporu charitativních projektů.

Ve středu 21. listopadu od 15 do 17 hodin budou žáci ze 4. A a 4. B ZŠ Štěpánov prodávat keramiku, trička, vánoční perníčky, štrůdl či ekotašky. A to v budově České spořitelny na tř. Svobody v Olomouci.

Další jarmarky proběhnou na přelomu listopadu a prosince v Přerově, Prostějově, Zábřehu, Mohelnici, Hranicích a Šumperku.

Děti si založily firmu. Je to pro ně hračka     Foto: ZŠ Štěpánov


Poslední změna 20. 11. 2018 10:24:01