Bezpečná a chytrá města či obce. Odborníci o nich diskutovali v Olomouci

11. 06. 2018

Bezpečí na silnici, ve městech i na úřadech. A taky pohodlnější život všech obyvatel. To byla témata setkání u kulatého stolu společnosti Magnus Regio na téma Žijeme v bezpečném a chytrém městě či obci, které se konalo v pátek 8. června v Olomouci. Diskutovat spolu se starosty přijeli zástupci kraje, státních firem i odborníci.

Smart city je teď velké téma i ve veřejné správě, ať už jde o rozvoj energetiky, parkování a udržitelný rozvoj vůbec. Například s Přerovem připravujeme projekt udržitelné mobility města,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Podle vedoucího Odboru dopravy a silničního hospodářství Olomouckého kraje Ladislava Růžičky jde bezpečnost na silnicích ruku v ruce se stavem silnic. Kraj se podle něho kromě oprav silnic II. a III. třídy zaměří také na opravu mostů. „Pro zlepšení bezpečnosti měníme některé křižovatky na kruhové objezdy. Máme dotační program i na podporu cyklostezek. Od roku 2004 jsme poskytli zhruba 105 miliónů korun na téměř 100 kilometrů stezek,“ popsal Růžička.   

Velkým tématem byly také železniční přejezdy, kde stále dochází k častým úmrtím. Problém mohou řešit chytré technologie jako je projekt C-roads, připravovaná mobilní aplikace upozorňující na přijíždějící vlak, nebo přímo přebudování samotných přejezdů.

Vybudování přejezdu stojí 10 až 20 miliónů korun, přičemž nejdražší je kabeláž. Snažíme se přemlouvat města, aby šla raději cestou nadjezdů a podjezdů, které jsou mnohem bezpečnější. Náklady na ně se pohybují od 4 do 20 miliónů a jsou finančně méně náročné na údržbu,“ prohlásil Ladislav Kašpar, ředitel organizační jednotky Olomouc SŽDC.

Ze setkání vyplynulo, že obce, města i kraj jsou novým a smart řešením otevřené. Je ale potřeba spolupráce všech zainteresovaných stran, aby novinky mohly navázat na stávající výsledky.

Bezpečná a chytrá města či obce. Odborníci o nich diskutovali v Olomouci          Foto: Vojtěch Vladár


Poslední změna 11. 06. 2018 09:44:15