Analýza potřeb v území

05. 05. 2016

Realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje (KAP) v současné chvíli pracuje na tvorbě Analýzy potřeb v území, která je klíčovým podkladovým dokumentem pro další vývoj projektu. Analýza potřeb v území bude reflektovat současné trendy v demografickém vývoji, ve změnách na trhu práce a v rozvoji vzdělávací soustavy v Olomouckém kraji.

Tento dokument není novou strategií v území. Principem KAP je stavět na tom, co v kraji již bylo vytvořeno (např. Dlouhodobý záměr, Národní priority vzdělávací politiky, Doporučení RIS3, potřeby škol … aj.) a využít těchto výstupů při diskuzi s partnery v území.

Analýza potřeb v území je tvořena ve spolupráci s odborníky z praxe a bude obsahovat zhodnocení následujících oblastí vzdělávání v našem kraji:

  • podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě, a to průřezově pro VOŠ, SŠ, ZŠ a pro oblast iniciativy a kreativity také pro MŠ;

  • podpora polytechnického vzdělávání, také tato podpora je určena VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ;

  • podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů;

  • rozvoj kariérového poradenství; podpora je určena VOŠ, VŠ a ZŠ;

  • rozvoj škol jako center dalšího profesního rozvoje;

  • podpora inkluze – plošná podpora inkluze na VOŠ, SŠ,

  • infrastruktura a investiční vybavení SŠ, VOŠ.

Výsledkem analýzy potřeb v území bude vytyčení problémových a prioritních oblastí ke všem výše uvedeným tématům vzdělávání.

V tuto chvíli je finálně zpracováno všech 7 témat vzdělávání. K uvedeným tématům již proběhla jednání s odborníky z praxe a bylo realizováno připomínkové řízení ze strany odborníků ke vzniklým částem analýzy. V současné době je analýza kompletována, aby mohla být předložena k dalšímu kolu připomínkového řízení.


Poslední změna 17. 01. 2017 15:54:53