Zjistěte víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji

Datum04. 10. 2016
Místo konáníStřední odborná škola obchodu a služeb Olomouc

Přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Nákupem regionálních potravin můžete podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti.  I vy můžete ovlivnit, jakým způsobem hospodaří zemědělci ve vašem okolí.

Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji můžete v sérii seminářů, které pořádá Bioinstitut o.p.s.

Seminář o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Olomouckém kraji se koná 4. 10. od 9:00 hod v Olomouci, na Střední odborné škole obchodu a služeb (Štursova 14) a je určen pro širokou veřejnost. Vítáni jsou studenti, pedagogové, zástupci veřejné správy, zájemci o komunitní zemědělství i dodavatelé a prodejci potravin.

Cílem semináře je představit ekologické farmy a bio výrobce v regionu Olomouckého kraje, navázat a podpořit vzájemné vazby mezi nimi a spotřebiteli a ukázat, čím a proč se liší ekologická produkce od běžné zemědělské a potravinářské výroby.

Těšit se můžete na prezentace ekosedláků, kteří v Olomouckém kraji vyrábí potraviny přímo na farmách – minimlékárna Hvozd (AMALTHEA s.r.o.), dodavatel biohovězího farma M A R W I N, v.o.s., ovocné sady Libina (ÚSOVSKO EKO s.r.o.) či Biodvorek rodiny Lačňákových. Jak téměř zapomenuté plodiny špalda, pohanka či oves dnes ovlivňují nejen náš jídelníček, ale i rozvoj Olomouckého regionu, bude vyprávět Ing. Dagmar Janovská z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, koordinátorka mezinárodního výzkumu o minoritních plodinách, i Ing. Martin Hutař, majitel společnosti PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, největšího výrobce biopotravin v regionu i v ČR. O tom, jak si založit komunitou podporované zemědělství (tzv. KPZ) a výhodách krátkých cest potravin od sedláků přímo ke spotřebitelům bude přednášet Ing. Alena Malíková z Regionálního centra Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. Projekt zdravého stravování ve školních jídelnách, možnosti, jak navazovat spolupráci s místními producenty i výhody a nevýhody spojené s odběrem lokálních potravin popíší zástupci projektu Skutečně zdravá škola. Ing. Milan Berka zástupce kontrolní organizace KEZ o.p.s. posluchačům vysvětlí systém kontroly a zkušenosti s podvody při výrobě a prodeji biopotravin. O rozvoji ekologického zemědělství v Olomouckém kraji krátce poví Ing. Andrea Hrabalová (Bioinstitut o.p.s) a Sylva Horáková (Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO).

Projekt Propagace regionální bioprodukce a spolupráce realizuje za přispění Ministerstva zemědělství ČR Bioinstitut o.p.s. 

Zjistěte víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji


Poslední změna 27. 09. 2016 11:34:50