Zájem o služby antibiotického střediska ve Šternberku v loňském roce vzrostl o tři čtvrtiny

23. 03. 2017

Rychlejší laboratorní výsledky, odborné konzultace pro lékaře a také monitorování rezistence na antibiotika či jejich schvalování k léčbě – to jsou hlavní činnosti antibiotického střediska, které od roku 2015 funguje v Nemocnici Šternberk. Zájem o služby střediska je přitom obrovský. V minulém roce zdejší pracovníci poskytli o tři čtvrtiny více konzultací a nárůst je viditelný i v počtu provedených kultivačních výkonů.

„Nárůst počtu konzultací i počtu zkoumaných vzorků je známkou zlepšování komunikace mezi ošetřujícími lékaři a pracovníky laboratoře. Díky tomu dochází i ke vhodnějšímu výběru jednotlivých antibiotik pro cílenou terapii u konkrétních pacientů, zejména po těžkých operačních výkonech a s vážnými onemocněními,“ vysvětluje odborná garantka za mikrobiologii Laboratoří AGEL Hana Bílková Fránková s tím, že v minulém roce provedli pracovníci antibiotického střediska Šternberk celkem 571 konzultací, což je o 239 více, než v roce 2015.

Podstatou práce antibiotického střediska je přitom komplexnost služeb, vysoce odborný přístup personálu a maximálně moderní vybavení.

„Každý vzorek vyšetřujeme mozaikou metod, tak abychom zjistili potenciální patogenní agens – tedy to, co je příčinou potíží pacienta. Testování citlivosti na antibiotika, odborná interpretace výsledků a konzultace k terapii pak celý proces uzavírají. Naším cílem je poskytovat tyto služby co nejlépe a tak, abychom v případě potřeby byli kdykoli k dispozici,“ vysvětluje Hana Bílková Fránková.

Šternberské antibiotické středisko přitom není v rámci skupiny AGEL jediné.

Antibiotické centrum funguje také v Ostravě-Vítkovicích, Novém Jičíně, Přerově či Prostějově. Všechna pracoviště jsou elektronicky propojena a každý z konzultantů vidí výsledky všech laboratoří, což je velkou výhodou,“ dodává Hana Bílková Fránková s tím, že celkově ve všech střediscích poskytuje konzultace celkem osm odborných pracovníků.

Zájem o služby antibiotického střediska ve Šternberku v loňském roce vzrostl o tři čtvrtiny


Poslední změna 23. 03. 2017 10:11:24