XVI. svatováclavské setkání v Jeseníku

Datum13. 09.-12. 11. 2016
Místo konáníJeseník

Letošní již XVI. svatováclavské setkání v Jeseníku, nad kterým převzal záštitu náměstek hejtmana Olomouckého kraje Mgr. Radovan Rašťák, se zaměří tentokrát na bezesporu zajímavé téma Hudební život Jesenicka. Státní okresní archiv v Jeseníku a Vlastivědné muzeum Jesenicka připravily u této příležitosti stejnojmennou výstavu, kterou si budou moci návštěvníci prohlédnout v jesenické Vodní tvrzi. Výstava je provede postupně od hudební minulosti jesenického regionu spojené především s osobností klasicistního skladatele Karla Ditterse z Dittersdorfu přes čilý spolkový hudební život a působení lázeňských orchestrů v 19. století až do současného dění na místní hudební scéně. Bohatý hudební život regionu bude prezentován zachovalými notovými záznamy, zpěvníky a dále nejrůznějšími dobovými hudebními nástroji z muzejních i soukromých sbírek. Především fotografiemi pak bude připomenut bohatý hudební život regionu posledních několika desetiletí a stranou nezůstane ani úspěšná činnost místních uměleckých škol. Výstava bude zahájena již v úterý 13. 9. 2016 v 18:00 slavnostní vernisáží ve Vodní tvrzi. V rámci programu vystoupí Down Beat Dixieland Band v čele s Tomášem Cetkovským. Vstup na vernisáž je zdarma. Výstavu bude možné navštívit do 13. 11. 2016. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle vždy od 9:00 do 17:00. Vstupné činí 40,-/20,-Kč.

Ke Dni české státnosti pak připravil archiv i muzeum s řadou dalších podporovatelů dvoudenní akci. V úterý 27. září 2016 začne vlastivědným seminářem na již zmíněné téma Hudební život Jesenicka. Bude se konat v Zimní zahradě Priessnitzova sanatoria v Jeseníku-Lázních od 9 do 13 hodin. Vstup na přednášky je volný. Zájemci zde mohou získat sborník obsahující příspěvky přibližující hudební dějiny Jesenicka ve slezském kontextu. Od 15 hodin si pak budou moci účastníci semináře prohlédnout ve Vodní tvrzi výše uvedenou výstavu.

O státním svátku ve středu 28. září se uskuteční pietní setkání v Bílé Vodě se vzpomínkou na násilnou internaci řádových sester komunistickým režimem ve zdejší obci. V 11 hodin proběhne v kostele Navštívení Panny Marie mše svatá a po ní vzpomínkový akt na hřbitově, kde jsou řádové sestry pochovány. Sváteční atmosféru podtrhne podvečerní koncert duchovní hudby Komorního ansámblu „Ad Libitum“  Od Brossmanna k Martinů, který se koná v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku od 18 hodin. Vstupné 50 Kč.

XVI. svatováclavské setkání v Jeseníku
Soubor typu pdfPozvánka(317,6 kB)stáhnout


Poslední změna 22. 08. 2016 12:33:55