Šumperk poprvé zažije Dny architektury, potřetí PechaKuchu

Datum28. 09.-02. 10. 2016
Místo konáníŠumperk

Šestý ročník celorepublikového festivalu Den architektury se koná ve více než šedesáti městech a je souborně propagován na www.denarchitektury.cz. Letos poprvé se do něj zapojí i Šumperk, a to díky spolupráci místních mladých architektů se Šumperským okrašlovacím spolkem. Procházky do jinak nepřístupných míst, přednášky, workshopy, odborné diskuze a filmové projekce doplní třetí šumperská PechaKucha Night i návštěva spoluautora seriálu Šumných měst a Šumných stop architekta Davida Vávry. Program v Šumperku je největší po Praze a Brnu, Šumperk čeká pět nabitých dnů – od 28. 9. do 2. 10.

Den architektury a Šumperk? Ano. Letos poprvé a nejen na jeden den.

Budou zpřístupněny některé významné i kontroverzní stavby, proběhnou zajímavé besedy a přednášky, vztahující se k architektuře Šumperka. Na děti a studenty čeká celá řada workshopů a zážitkových akcí. Na „Točáku“ vyroste svépomocné festivalové centrum s kavárnou a infokoutkem, které bude díky půjčovně koloběžek propojené s hlavní festivalovou základnou v horním patře výškové budovy bývalého Prametu, dnes Kovexu.  V tomto prostoru proběhne také v pátek večer v pořadí již třetí PechaKucha Night. Ta bude tentokrát více než obvykle zaměřena na architekturu. „Mezi účinkujícími bude například Ondřej Chybík, jeden z autorů českého pavilónu na Expu v Miláně či Šumperák Michal Vrba, který představí návrhy studentů architektury na úpravy některých míst našeho města,“ popisuje program předseda Šumperského okrašlovacího spolu Radek Auer. „Nebudeme ale striktně jednooboroví, dojde třeba i na lokální potraviny, které představí pan Bezchleba, i na další témata.“

Program Dnů architektury však odstartuje již ve středu 28. září právě stavbou festivalového infocentra na „Točáku“. S tou pomohou organizátorům studenti a učňové Střední školy železniční, technické a služeb. „Vedení školy nám vyšlo vstříc, odpracované hodiny se jim budou započítávat do praxe a my získáme šikovné pracanty se vztahem k oboru i řemeslu, je to skvělý příklad, jak má fungovat spolupráce ve městě,“ pochvaluje si Auer.

Důležitou součástí festivalu jsou akce pro žáky a studenty. „Jsme rádi, že se nám podařilo sestavit program tak, že zde máme program opravdu pro všechny věkové skupiny dětí a mládeže,“ říká za organizátory Zdeněk Dohnálek. „Máme speciální programy pro mateřské školy, první stupeň, druhý stupeň i středoškoláky.“

Čtvrtek 29. září nabídne mimo jiné přednášku FENOMÉN ŠUMPERÁK. Slavný dům představí autoři knihy, která o něm vyšla právě letos - Martina Mertová a Tomáš Pospěch.

V pátek do Šumperka dorazí „šumný“ architekt David Vávra. Nejprve bude mít přednášku pro studenty středních škol, v sobotu se pak představí v budově Kovexu v one-man show o architektuře pro širokou veřejnost.

Sobota bude nabitá i dalším programem. Dopoledne se zájemci mohou vydat do jinak nepřístupných prostor šumperské pošty, která je jednou z architektonicky nejvýznamnějších staveb ve městě. Odpoledne pak návštěvníky v Kovexu čeká projekce filmu Plán o územním plánu, kterou uvede její režisér Benjamin Tuček. Film naváže na páteční projekci dokumentu Lidský rozměr a po obou z nich čeká návštěvníky tematická diskuse se speciálními hosty.  Celou akci připravují tři mladí architekti, šumperští rodáci – Zdeněk Dohnálek, Zbyněk Mrkus a Radan Volnohradský v těsné spolupráci se Šumperským okrašlovacím spolkem. Děje se tak bez nároků na honorář s jednoznačným cílem organizátorů zvýšit obecné povědomí o architektuře a krásách vlastního města spolu se snahou o jeho oživení. Smyslem akce je posílit identitu obyvatel s veřejným prostorem města, ale také rozšířit horizonty uvažování nad jeho budoucností.

PROGRAM DNŮ ARCHITEKTURY ŠUMPERK

Středa 28.9.

14:00 Festivalové centrum „Točák“

STAVBA FESTIVALOVÉHO CENTRA A RELAXZÓNY NA TOČÁKU (happening)

Europalety? Umělý trávník? Pláž? Lehátka? Pojízdné café? Překvapíme, pojďte do toho s námi.

Festivalové centrum bude místo odpočinku i potkání se, výchozím bodem tematických vycházek i prostorem dílen dětí. Bude mapa Šumperka a bude velká – přijďte a pomocí post-it lístků nám dejte vědět, kde byste chtěli co zlepšit – podílejte se na podobě svého města, buďte aktivní! Sebrané podněty předáme po skončení festivalu zástupcům našeho města. Festivalové centrum bude s doplňkovým programem otevřené po celou dobu konání Dnů Architektury.

Čtvrtek 29.9.

10:00   Smetanovy sady (sraz festivalové centrum „Točák“)

POZNEJ SVŮJ PARK (dílna pro děti z MŠ)

Tvořivě vzdělávací dílna pro děti mateřských škol pod vedením výtvarníka MgA. Jana Pfeiffera a pod záštitou Nadace Proměny.

Co víte o vaší školní zahradě nebo blízkém parku? Jaká místa v nich máte rádi a jaká byste chtěli proměnit? Dílna je volně inspirovaná Zahradou od Jiřího Trnky. Oživuje zvířecí postavy známé z příběhu, s jejichž pomocí děti prozkoumávají prostor své vlastní školní zahrady a jejího nejbližšího okolí. Posilují si díky tomu vnímavost k prostředí, které tvoří důležitou součást jejich života.

13:00   Festivalové centrum „Točák“

OSTROVY (dílna pro děti prvního stupně ZŠ)

Co je to město? Jak se tvoří, proč a kdo? Existují mezi domy vztahy? Co je a k čemu slouží prostor mezi budovami? Tvořivě vzdělávací dílna pro děti prvního stupně ZŠ pod vedením Ing. arch. Ondřeje Teplého a Mgr. Josefa Čevory a pod záštitou otevřené platformy Architekti ve škole.

Město mnohdy působí chaoticky a budí v nás strach. Strach, který pramení z neznalosti a nepochopení. Proto se děti na malou chvíli staly architekty, urbanisty, i dalšími profesemi a všechny se společně a naplno ponořily do plánování a následné realizaci města.

17:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

FENOMÉN ŠUMPERÁK (přednáška + otevřená debata)

Přednáška autorů knihy Šumperák Mgr. Martiny Mertové a odb. as. Mgr. MgA. Tomáše Pospěcha, Ph.D., zvláštním hostem bude paní Mgr. Jarmila Kozáková, dcera autora domu - projektanta Josefa Vaňka.

Kdo by jej neznal, alespoň jednou jej nespatřil? O jedinečném fenoménu „rodinného domu typu V“ lidově nazývanému „Šumperák“, který se díky obrovské popularitě a hladu po kvalitním bydlení v individuálním rodinném domě rozšířil po celé republice. Přijďte si poslechnout neuvěřitelný příběh jednoho člověka a jednoho domu a diskutovat o kvalitě bydlení tehdy a dnes.

Vstupné: 30 Kč

20:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ + PANELÁK JE KAMARÁD (filmová projekce)

Věra Chytilová vs. Jan Gogola ml. - satirická sonda do období normalizačního urbanismu vs. bydlení v panelákovém sídlišti dnes.

V České republice je asi 65 000 panelových domů, ve kterých má svůj domov třetina obyvatel České republiky. Co je pravda a co je mýtus o bydlení v utilitární a na centimetry promyšlené stavbě z prefabrikátů? Jaká je kvalita kolektivního bydlení dnes?

Vstupné: 30 Kč

Pátek 30.9.

9:30 a 12:30

ŠUMPERKEM ZA VĚDOMOSTMI (vycházky pro žáky druhého stupně ZŠ)

Zábavně naučnou vycházkou pro žáky 2. st. ZŠ provede referentka oddělení kultury a vnějších vztahů města Šumperka Bc. Martina Buchtová.

Co vím o svém městě? Proč má škola stojí zde a ne jinde? Proč se městu, ve kterém žiji, přezdívá malá Vídeň, a co mají všichni pořád s těmi čarodějnicemi? Přijďte se dozvědět, co nevíte, ať máte kamarádům z daleka co vyprávět a čím se pochlubit"

10:00   Festivalové centrum „Točák“

NENÍ MĚSTO JAKO MĚSTO (dílna pro děti z MŠ)

Tvořivě vzdělávací dílna pro děti mateřských škol pod záštitou Nadace Proměny

Může město vypadat jako slunce nebo jako šachovnice? Proč nejsou všechna města stejná a jak se vlastně utvářejí? Navrhni si svoje ideální město. Děti se hravou formou seznamují se strukturou měst a získávají povědomí o jejich rozdílnosti. Dílna podněcuje zájem dětí o životní prostředí a architekturu. S lektorem si nejprve povídají o tom, z čeho se město skládá, co v něm potřebujeme i jaký význam má ve městě zeleň. Následně si zkusí postavit svoje vlastní město s parky a zahradami.

10:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

DAVID VÁVRA – SETKÁNÍ S ARCHITEKTUROU (přednáška pro žáky středních škol)

One man show - komentovaná přednáška o vlastních realizacích Akad. arch. Davida Vávry!

Proč je důležité zajímat se o prostředí kolem sebe, o to co nás utváří a co můžeme sami utvářet. Buďme aktivní a vnímaví, bude veselo a dobře!

Vstupné: dobrovolné

13:00  Festivalové centrum „Točák“

OSTROVY (dílna pro žáky prvního stupně ZŠ)

17:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

LIDSKÝ ROZMĚR (filmová projekce + debata)

Debata s vedoucím ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT doc. Ing. arch. Janem Jehlíkem, architektem a předsedou politického hnutí ProOlomouc Ing. arch. Tomášem Pejpkem a jedním ze zpracovatelů ojedinělého pražského Manuálu veřejných prostranství, moderuje Ing. arch. Vít Janků

Film režiséra Andrease M. Dalsgaarda o 40 letech zkušeností s městským plánováním - dokumentární sci-fi z budoucnosti, která už nastala. Jak docílit, aby se ve městech žilo lépe? Na příkladech několika metropolí film velmi sugestivně ukazuje, v jak živoucí a inspirativní organismus lze města citlivými zásahy proměnit, či naopak jak lze ignorantským přístupem veškerý život v ulicích zabít. Krása těch nejlepších nápadů spočívá v jednoduchosti, nejinak je tomu zde. Filmová pocta vizionářskému urbanistovi Janu Gehlovi. Mezi budovami můžeme vytvořit život.

Vstupné: 30 Kč

20:20   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk 

ŠUMPERSKÁ PECHA KUCHA NIGHT VOL 3

Program na FB!

Vstupné: 100,- v předprodeji, 150,- na místě

Sobota 1.10.

10:00   Festivalové centrum „Točák“

ŠUMPERSKÉ POŠTY (architektonická vycházka)

O šumperských poštách a zejména o současné budově s nezvykle řešenou střechou z let 1935–1937, představující unikátní ukázku meziválečné funkcionalistické architektury v zemi působení významného architekta Ernsta Wiesnera s historičkou umění Mgr. Bárou Kaněv. Dostaneme se i do jinak nepřístupných prostor pošty.

13:00   Festivalové centrum „Točák“

MINIKURZ KRESLENÍ ARCHITEKTURY V PLENÉRU

Zanechte své děti s pastelkami, fixami a tužkami našemu lektorovi a hurá na vycházku! Budeme kreslit v terénu, takže něco na sezení a tvrdé desky na papír vemte s sebou. Kurz povede šumperský rodák architekt Ing. arch. Radan Volnohradský.

17:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

PLÁN (filmová projekce + debata)

Debata s režisérem Benjaminem Tučkem a jedním z autorů územního plánu Šumperka doc. Ing. arch. Jakubem Kynčlem, Ph.D., moderuje Ing. arch. Vít Janků.

Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? „Diskuze o územním plánu všude fungovaly jako rozbuška. Lidem většinou není jedno, kdo jim co postaví pod okny, a ptají se, kdo to umožnil. Zdá se, že developer je sprosté slovo, ale je dobré se také ptát, kdo developerům určuje pravidla hry.“ říká o filmu režisér Benjamin Tuček. Přijďte se dozvědět něco o zákulisí vzniku jednoho z nejdůležitějších městských dokumentů, přijďte se seznámit s územním plánem města. K čemu slouží a jak ovlivňuje náš život?

Vstupné: 30 Kč

20:00   Festivalová základna - výšková budova Prametu Šumperk

DAVID VÁVRA – ŠUMNÉ STOPY

Přednáška a one-man-show Akad. arch. Davida Vávry!!!

Vstupné: 100,- v předprodeji, 150,- na místě

Neděle 2.10.

13:00   Festivalové centrum „Točák“

MINIKURZ KRESLENÍ ARCHITEKTURY V PLENÉRU

13:00   Festivalové centrum „Točák“

ŠUMPERSKÉ TEXTILKY (cykloprojížďka)

O polozapomenutém odvětví textilního průmyslu a po stopách jedné slavné éry města vás provede Radek Auer, zakládající člen Šumperského okrašlovacího spolku. Přijďte se pyšnit dobovou slávou města a toho, co po sobě zanechala.

17:00   Festivalové centrum „Točák“

Demontáž festivalové základny (happening)

Dnes se bude bourat, aby se od zítřka mohlo stavět zase o něco lépe! Vyměníme foťáky, skicáky a sklenice za lopaty, kladiva a krabice - přijďte odpočinout od duševní činnosti!

Šumperk poprvé zažije Dny architektury, potřetí PechaKuchu


Poslední změna 26. 09. 2016 14:34:06