Stávka řidičů ve veřejné dopravě se dotkne také Olomouckého kraje

05. 04. 2017

Na čtvrtek 6. dubna je v České republice plánována stávka řidičů autobusů veřejné linkové dopravy. Částečně se bude týkat také Olomouckého kraje.

Podle dosavadních informací budou stávkovat řidiči dopravce Arriva Morava na Šumpersku a Jesenicku. Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje má od dopravce informaci o 181 řidičích, kteří se do protestní akce chtějí zapojit. Další zvyšování jejich počtu KIDSOK nepředpokládá, naopak nelze vyloučit, že situace bude nakonec méně nepříznivá.

Stávka se dotkne také některých spojů na hranicích Jihomoravského a Olomouckého kraje, a to konkrétně spojů v objednávce sousedního kraje.

„Olomoucký kraj stávku nijak nezavinil. Veškeré oprávněné nároky dopravců na zvýšení mzdových nákladů hejtmanství zohlednilo v příslušných smlouvách a promítlo je také do zálohových plateb, které už dopravci obdrželi,“ řekl Jan Zahradníček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu.

„Podle nás neexistuje pro konání protestní akce důvod.  Dosavadní informace, které máme k dispozici, navíc vyvolávají otázky ohledně zákonnosti celé stávky. V každém případě platí, že Olomoucký kraj bude trvat na dodržení příslušných ustanovení smluv se svými partnery a je na dopravcích, zda budou případné vzniklé náklady vymáhat po zodpovědných osobách,“ doplnil ředitel Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslav Tomík.

Stávka se nijak nedotkne linek zajišťovaných akciovou společností FTL – First Transport Lines, jejíž řidiči se k protestní akci nepřipojí.

Jen symbolicky bez dopadu na provoz spojů se jí zúčastní zaměstnanci společnosti TQM – holding, jejíž autobusy tak pojedou podle obvyklých jízdních řádů.

Stávka se rovněž netýká vlakové dopravy.

Aktuální informace ke stávce na webu dopravce ZDE.

Stávka řidičů ve veřejné dopravě se dotkne také Olomouckého kraje             foto: KIDSOK


Poslední změna 06. 04. 2017 12:12:43