Princezky a princezny v silničním muzeu

Datum14. 04.-16. 06. 2022
Místo konáníMuzeum silnic ve Vikýřovicích
OrganizátorMuzeum silnic ve Vikýřovicích

Od 14. dubna mají návštěvníci Muzea silnic ve Vikýřovicích možnost zhlédnout výstavu historických kočárků a panenek ze soukromé sbírky jednoho ze šumperských sběratelů.

V prostorách přednáškového sálu muzea je instalována kolekce deseti kočárků, tzv. princezek, které se začaly vyrábět ke konci 19. století. Velké kočárky doplňují i dětské, určené ke hraní, které tvarem, materiálem i dekorem napodobují ty velké.

Princezky byly kočárky, na polovysokém, později vysokém podvozku, s drátěnými koly většinou nestejného průměru, od roku 1910 s podvozkem se závěsným pérováním, s vodítky drátěnými s dřevěným soustruženým nebo porcelánovým držadlem, až od 20. let 20. století byly nahrazeny  trubkovým vodítkem. Střechy kočárků byly polohovatelné díky střešním vzpěrám. Měly mělké korbičky, od ostatních typů se odlišovaly dřevěnými nebo  pletenými bočnicemi, jako materiál se používalo proutí, přírodní i barvené, výplet byl často doplňován korálky.  Pro výrobu nejluxusnějších korbiček se později používal i pedig. Oblíbené byly i kočárky s korbami dřevěnými a překližovanými, lakovanými nejrůznějšími odstíny barev. Dekorovány byly  plastickými nebo malovanými ornamenty. Princezky se používaly až do 20. let 20. století, poté se do módy dostal zcela nový typ skříňkového kočárku.

Vystavené kočárky – princezky  doplňují i krásné dobové panenky, z nichž nejstarší byla vyrobena v roce 1879, nejmladší pak v roce 1958.  V Muzeu silnic ve Vikýřovicích bude výstava instalovaná do 16. června 2022.

Princezky a princezny v silničním muzeu


Poslední změna 14. 04. 2022 11:32:00