Poslední olejomalba geniálního malíře

Datum01. 07.-31. 08. 2022
Místo konáníZámek Čechy pod Kosířem
WWWwww.vmo.cz/akce/235/posledni-olejomalba-genialniho-malire
OrganizátorVlastivědné muzeum v Olomouci

Minimálně celá Evropa teď bude mluvit o Olomouci, zámku v Čechách pod Kosířem a o Olomouckém kraji. Bez přehánění. Po 140 letech mohou lidé na zámku v Čechách pod Kosířem, který spravuje olomoucké Vlastivědné muzeu spatřit doposud neznámé a současně mimořádné dílo geniálního malíře Josefa Mánesa. Jedinečná olejomalba s názvem Utonulý je – a to skutečně pro celou Evropu – fascinující hned z několika důvodů.

Zaprvé je kvůli ní nutné přepsat dějiny evropského umění. Obraz o rozměrech 26,3 x 21,3 cm dokazuje, že Mánes v závěru života technikou malby předběhl svoji dobu. Dvě desetiletí před nástupem impresionismu se dokázal vzepřít tehdy vládnoucímu stylu. Nebýt jeho smrti, stál by český malíř v čele nového trendu, jenž posléze ovládl evropskou uměleckou scénu.

Zadruhé. Obraz byl zhruba 140 let ukrytý před zraky odborníků i veřejnosti. Nyní se mu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci dostane zasloužené pozornosti. Příběh jeho objevu je strhující, nechybělo málo a unikátní plátno mohlo zmizet nadobro.


Poslední změna 04. 07. 2022 07:46:15