Podávání kandidátních listin

Kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mohou zmocněnci podat u pracovníků Krajského úřadu Olomouckého kraje s osvědčením podle zvláštního právního předpisu v:

Po 08:00 - 17:00  
Út 08:00 - 15:00 v úterý dne 15. srpna 2017 do 16:00 hod.
St 08:00 - 17:00  
Čt 08:00 - 14:00  
08:00 - 14:00  

Jinou dobu podání doporučujeme předem domluvit s pracovníkem krajského úřadu.

Zmocněnec může doplňovat do kandidátní listiny další kandidáty, popř. vzájemně měnit jejich pořadí, a to do 21.08.2017 16:00 hod. na krajském úřadě.

Věk kandidáta na kandidátní listině bude uveden ke dni podání kandidátní listiny. Na kandidátní listině má být u jednotlivých kandidátů mimo jiné uvedena obec, kde je kandidát přihlášen k trvalému pobytu, neuvádí se úplná adresa (ulice, místní část obce, číslo popisné, číslo orientační). Na vlastnoručně podepsaném prohlášení kandidáta má být uvedeno místo, kde je kandidát přihlášen k trvalému pobytu (uvede se úplná adresa - ulice, /místní část/, číslo popisné /číslo orientační/, obec). Místem trvalého pobytu se rozumí úplná adresa pobytu občana v České republice.

V Olomouckém kraji na kandidátní listině může být uvedeno maximálně 23 kandidátů.

Náležitosti kandidátní listiny

Zákon č. 90/2017 Sb., kterým se mění volební zákony a některé další zákony, který nabyl účinnosti dnem 13. dubna 2017, nahradil údaj o rodném čísle v prohlášení kandidáta, které je přílohou kandidátní listiny, údajem o datu narození. V návaznosti na výše uvedené se do náležitostí kandidátní listiny doplňuje údaj o pohlaví kandidátů.

Ke dni 1. ledna 2017 nabyl účinnosti zákon č. 322/2016 Sb., kterým se mění volební zákony a další související zákony, který kromě jiného navýšil u voleb do Poslanecké sněmovny politickým stranám, politickým hnutím a koalicím příspěvek na volební náklady z 15 000 Kč na 19 000 Kč (navýšení odpovídá inflaci za dobu od zavedení tohoto příspěvku).

  • název volebního kraje,
  • název politické strany, politického hnutí nebo koalice a její složení,
  • jména a příjmení kandidátů, pohlaví, věk (ke dni podání kandidátní listiny), jejich povolání, obec, kde jsou přihlášeni k trvalému pobytu, název politické strany nebo politického hnutí, jehož jsou členy, nebo údaj, že kandidát není členem žádné politické strany nebo politického hnutí (uvádí se „bez politické příslušnosti“),
  • pořadí kandidáta na kandidátní listině, vyjádřené pomocí arabského čísla,
  • jméno a příjmení zmocněnce politické strany, politického hnutí nebo koalice s uvedením místa, kde je přihlášen k trvalému pobytu (uvede se úplná adresa, zároveň se doporučuje uvést i další možnosti, jak lze zmocněnce kontaktovat, např. e-mailovou adresu, telefon); politická strana, politické hnutí a kolice má právo navrhnout náhradníka zmocněnce a uvede jeho jméno a příjmení a místo, kde je přihlášen k trvalému pobytu,
  • jde-li o koalici, název politické strany nebo politického hnutí, které kandidáta navrhlo,
  • podpis zmocněnce politické strany, politického hnutí nebo koalice,
  • jméno a příjmení, označení funkce a podpis osoby oprávněné jednat jménem politické strany nebo politického hnutí; v případě koalice jména a příjmení, označení funkcí a podpisy všech osob oprávněných jednat jménem všech politických stran a politických hnutí, které ji tvoří.

Ke kandidátní listině musí být přiloženo:

  • vlastnoručně podepsané prohlášení kandidáta, že souhlasí se svou kandidaturou, že mu nejsou známy překážky volitelnosti, popřípadě tyto překážky pominou ke dni voleb do Poslanecké sněmovny a že nedal souhlas k tomu, aby byl uveden na jiné kandidátní listině pro volby do Poslanecké sněmovny; na prohlášení kandidát dále uvede místo, kde je přihlášen k trvalému pobytu (tedy svoji úplnou adresu), a datum narození
  • potvrzení o složení příspěvku na volební náklady ve výši 19 000 ; příspěvek skládá politická strana, politické hnutí nebo koalice ve všech volebních krajích, v nichž podává kandidátní listinu, a to na zvláštní účet (v Olomouckém kraji na účet č. 96014-7824811/0710 vedený u České národní banky). Oznámení o zřízení zvláštního účtu včetně jeho aktivace je zveřejněno na úřední desce. Pro informaci o zřízení účtu klikněte ZDE. Složení příspěvku na volební náklady se označí variabilním symbolem totožným s identifikačním číslem politické strany nebo politického hnutí a v případě koalice variabilním symbolem totožným s identifikačním číslem té politické strany nebo politického hnutí, které členové koalice souhlasně označí. Při bezhotovostním složení se použije konstantní symbol 558, při složení v hotovosti konstantní symbol 379.

Osobní podání kandidátní listiny je možné učinit na adrese:

Krajský úřad Olomouckého kraje, Odbor majetkový, právní a správních činností, Jeremenkova 40b (budova RCO), Olomouc.

Pracovníci Krajského úřadu Olomouckého kraje s osvědčením podle zvláštního právního předpisu, kteří poskytují případné konzultace a jsou oprávněni převzít kandidátní listinu:

pracovník m.č./patro telefon e-mail
Ing. Peter Garláthy 1321/13 585 508 534, 724 058 917 p.garlathy@kr-olomoucky.cz
Mgr. Ľubica Koláčková 1321/13 585 508 449, 607 033 260 l.kolackova@kr-olomoucky.cz

 


Poslední změna 27. 06. 2017 09:43:52