Paliativní péče dostane víc peněz, rozhodl kraj

18. 02. 2019

První hmatatelné výsledky vloni představené koncepce paliativní péče zveřejnil v pondělí 18. února Olomoucký kraj. Hejtmanství vyhlásí hned čtyři dotační tituly, které mají dosud opomíjenu oblast sociálních služeb zmodernizovat.

„První dotační program bude zaměřen na podporu poskytovatelů paliativních služeb, druhým podpoříme péči o lidi, kteří se poslední dny života rozhodli strávit doma a do třetice uvolníme peníze na vzdělávání odborných pracovníků,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na první dva zmiňované projekty poskytne hejtmanství pět a půl miliónu korun. Finance budou moci poskytovatelé hospicové péče využít například na mzdy pracovníků nebo nákup zdravotnické techniky. Těžce nemocným lidem v terminálním stádiu nemoci, kteří se rozhodli dožít doma, pomůže hejtmanství například tím, že zaplatí nákup hygienických potřeb a finančně podpoří ošetřovatelky, jež jim budou terénní péči poskytovat.

„Do vzdělání v oblasti paliativní péče půjde další milión dvě stě tisíc korun. Program přitom poslouží nejen ke zvýšení kvalifikace lékařů, ale i sester a ošetřovatelek,“ dodal hejtman.

Žádosti o dotace začne Olomoucký kraj přijímat na začátku dubna. Všechny další informace najdou zájemci na webu OLKRAJ.CZ v sekci Dotace.

Paliativní péče dostane víc peněz, rozhodl kraj


Poslední změna 18. 02. 2019 14:47:12