Olomoucký kraj: Navzdory osudu

28. 03. 2018

Hejtmanství se letos zapojí do kampaně Česko svítí modře, jejímž mottem je heslo „Navzdory osudu“. Cílem projektu je upozornit na život lidí, kteří trpí autismem. Budova krajského úřadu se kvůli tomu v noci z 2. na 3. dubna zahalí do modrých světel.

„Olomoucký kraj se o potřeby lidí s autismem zajímá dlouhodobě. Máme například speciální pracovní skupinu, která zjišťuje, co osobám s tímto postižením nejvíce chybí a jak jim nejlépe pomoci,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Nasvětlení krajského úřadu modrými světly představuje technický oříšek. „Firem, které potřebnou světelnou techniku vyrábí, je málo a s podobným projektem není moc zkušeností. První zkouška nasvětlení by měla proběhnout ještě tento týden,“ doplnil Ladislav Okleštěk.

Organizace zřizované nebo podporované Olomouckým krajem pořádají workshopy, kde se lidé s autismem i jejich rodiny mohou naučit, jak projevy nemoci lépe zvládat. Hejtmanství zároveň buduje celou síť dalších služeb, které jim budou k dispozici. „Nově se například připravuje stavba domova pro klienty s poruchou autistického spektra v Olomouci,“ uvedl hejtman Okleštěk. 

Modrou barvu nemá osvětová kampaň náhodou. Právě ona je totiž symbolem komunikace, která je jednou ze tří oblastí, jenž lidem s autismem dělá největší potíže.

Olomoucký kraj


Poslední změna 28. 03. 2018 14:14:05