Olomoucká muzejní noc ve VKOL

Datum20. 05. 2022
Místo konáníhlavní budova VKOL Bezručova 2, Olomouc
WWWwww.vkol.cz/udalosti-a-akce/olomoucka-muzejni-noc-ve-vkol
OrganizátorVědecká knihovna Olomouc, Přírodovědecká fakulta UPOL

Vůbec poprvé se VKOL zapojí do Olomoucké muzejní noci. Společně s Přírodovědeckou fakultou UPOL chystá bohatý program, jehož hlavním tématem bude 200. výročí narození zakladatele genetiky G. J. Mendela, který v letech 1840–1843 studoval v Olomouci.

Celou akci zahájí v 17 hodin přednáška Gregor Mendel – moravský rodák, zakladatel genetiky a exaktního šlechtění rostlin v podání doc. Petra Smýkala z katedry botaniky PřF UPOL. Návštěvníci se mohou těšit na ojedinělou ukázku z historických fondu VKOL, a to na velmi unikátní první vydání přelomového díla genetiky G. J. Mendela – studii s názvem Versuche über Pflanzen-Hybriden, kterou přednesl v roce 1865, tiskem vyšla o rok později ve sborníku Verhandlungen des naturforschenden Vereines in Brünn. Brünn: Naturforschende Verein, 1866 (VKOL, sign. 53.947/ 4).

V Galerii Biblio bude ke zhlédnutí výstava Čeští vědci a jejich vynálezy a po celý večer budou probíhat aktivity pro děti s drobnými cenami, dále workshop pro všechny věkové kategorie pod vedením restaurátorky VKOL, na kterém si zájemci můžou vyrobit deníček, či workshopy pro děti zaměřené na práci s micro:bity – jednoduše programovatelnými mikropočítači pro výuku informatiky.

Pevnost poznání pak připravila experiment Izolace DNA z jahod. Kyselina deoxyribonukleová je královnou nukleových kyselin. Je přítomna ve všech živých buňkách. Jsou z ní vytvořeny geny a kódovaná řeč, kterou je napsána příručka života. Je v ní zakódováno, jak budou bakterie, rostliny, houby, živočichové a lidé vypadat. Určuje, jak budou probíhat veškeré životně důležité procesy a nepřímo tedy i činnost celého organismu. Interaktivní skládačky (párování bází na základě pravidel komplementarity) pak pomohou tuto složitou, ale na druhé straně velice zajímavou a důležitou dvoušroubovici rozplést. Animační program povede lektorka Alexandra Novotná.

Workshopy s micro:bity budou probíhat od 19.00, 20.00 a 21.00 a je třeba se na ně předem registrovat, kapacita na každou hodinu je 5 zájemců.

Akce probíhá od 17.00 do 22.00 hodin.

Olomoucká muzejní noc ve VKOL


Poslední změna 23. 05. 2022 11:59:36