O esejistickou soutěž byl mezi středoškoláky zájem

09. 04. 2013

Druhý ročník soutěže pro studenty středních škol nazvané „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!“ zná své vítěze. Esejistické soutěže, kterou organizuje Moravská vysoká škola Olomouc ve spolupráci s partnery a nad níž převzal záštitu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, se v letošním ročníku zúčastnilo 126 středoškoláků z 18 středních škol. Soutěžilo se ve dvou a tříčlenných týmech, organizátoři od studentů obdrželi celkem 59 esejů.

Slavnostního vyhlášení, které se uskutečnilo dnes v kongresovém sále Pegasus v Regionálním centru Olomouc, se zúčastnilo zhruba 130 studentů, pedagogů a ředitelů středních škol. Ceny vítězným týmům předali garanti jednotlivých soutěžních témat hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, předseda sdružení OK4Inovace a senátor Martin Tesařík, rektor Moravské vysoké školy Olomouc Michal Menšík, předseda představenstva Agrární komory Olomouckého kraje Josef Hlavinka, místopředseda sdružení OK4Inovace a OK4EU Jiří Rudolf a další významné osobnosti regionu.

Autoři vítězných prací obdrželi od garantů jednotlivých soutěžních kategorií hodnotné věcné ceny. K tomu navíc dostali stipendium ke studiu studijního programu Ekonomika a management na Moravské vysoké škole Olomouc po dobu jednoho semestru.

Stejně jako v loňském roce se mohou vítězové těšit na slavnostní oběd s hejtmanem Olomouckého kraje a primátorem města Olomouc.

Studenti, kteří se do soutěže zapojili, pracovali během uplynulých sedmi týdnů na jednom ze čtyř soutěžních témat: Žiji v Olomouckém kraji (garant Olomoucký kraj), Naše cesta jsou inovace (garanti OK4Inovace OK4EU, BEA centrum), ICT mění naše životy (garant TESCO SW) a Zemědělci pro svůj region a pro své zákazníky (garant Agrární komora Olomouckého kraje). O vítězích rozhodla komise složená ze zástupců organizací, které se na soutěži podílely.

„Při hodnocení esejů kladli členové komise důraz na aktuálnost, originálnost, osobní pohled na problematiku a případný přínos navržených nápadů pro Olomoucký kraj. Předmětem hodnocení byla nejenom obsahová stránka práce, ale i stylistika, homogennost textu, gramatika a grafická úroveň textu,“ vysvětlila za organizátory soutěže Vladimíra Sedláčková, náměstkyně ředitele Moravské vysoké školy Olomouc.

Nově byly letos vyhlášeny ceny mediálních partnerů soutěže – Olomouckého deníku a Rádia Haná. Nejlepší práci vybral a ocenil také senátor Martin Tesařík. Uznání zaslouží kromě autorů prací i jejich pedagogové a ředitelé středních škol, kteří soutěž na svých školách podpořili. Mezi nimi pak zvláště Gymnázium Čajkovského v Olomouci, jehož studenti byli v tomto ročníku nejaktivnější. Do soutěže poslali gymnazisté této školy celkem 18 soutěžních prací.

Celkové výsledky jsou k dispozici zde.

Více informací poskytne Monika Mackovíková z Moravské vysoké školy Olomouc monika.mackovikova@mvso.cz. Webové stránky soutěže jsou k dispozici na http://www.ok2you.cz.

img-4285titulka.jpg
Soubor typu .pdfCelkové výsledky soutěže(195,6 kB)stáhnout


Poslední změna 09. 04. 2013 12:47:30