Mykokosmos – sezónní výstava roku 2017

Datum03. 04.-30. 10. 2017
Místo konáníOrnitologická stanice Muzea Komenského v Přerově, p.o.
WWWwww.ornis.cz/o-nas/aktuality/mykokosmos-sezonni-vystava-roku-2017
OrganizátorOrnitologická stanice Muzea Komenského v Přerově, p.o.

Poznali jste z názvu, o čem bude naše letošní sezónní výstava? Předpona „myko“ Vám snad napověděla -  o nesmírné rozmanitosti  říše hub. Houby byly dlouho opředeny tajemstvím a v mnoha kulturách jim je  přikládán až magický význam. Seznámíme Vás s historií hub, tedy s tím, jak se člověk s houbou potkal. Co ale jsou vůbec houby zač, kde se berou, vždyť mnohé z nich se tváří a nebo chovají až mimozemsky...? Na tuto otázku a spoustu dalších získáte odpovědi při návštěvě naší výstavy.

Uvidíte nejen známé jedlé houby, které obohacují náš jídelníček, ale nahlédneme i do světa hub nejedlých, tvarově a barevně zajímavých, rostoucích často již brzy na jaře. Chybět nebudou ani houby jedovaté, které by měl znát každý, kdo vyrazí s košíkem do lesa. Každoročně se u nás sbírají houby, které jsou prokazatelně našemu zdraví škodlivé a občas za to zaplatíme i daň nejvyšší  - náš život.

Jiné houby radostně škodí – a to nejen našemu zdraví, setkáváme se s nimi v nejrůznějších oborech naší činnosti. Některé škodí  v lesnictví a zemědělství, jiné jsou parazitické, schopné zahubit svého hostitele.

Seznámíme vás s druhy, které bychom rozhodně k jídlu sbírat neměli, i když jsou jedlé – chrání je totiž zákon. O tom, že máme u nás chráněné živočichy a rostliny, se všeobecně ví, ale zákonem chráněné houby v našich vědomostech chybí. Nejen, že za sběr těchto druhů hrozí tučná pokuta, ale houbař si na nich ani nepochutná, protože mu budou zabaveny. Občas nacházíme v lesích i některé velmi vzácné a ohrožené druhy, i ty na výstavě uvidíte. Mykologové již řadu let pátrají po druzích, které u nás rostly v minulosti. Snem každého mykologa je některý z těchto druhů u nás znovu objevit...

Seznámíme Vás také s druhy léčivými, našemu zdraví prospěšnými, i s druhy, které si můžeme v domácích podmínkách sami vypěstovat. A každoročně se u nás najde pestrá paleta druhů, o kterých toho moc nevíme - jedná se o nepůvodní druhy, které v našich podmínkách zdomácněly. Často k nám přicestovaly z velké dálky, především s kulturou nepůvodních dřevin a rostlin, které člověk s oblibou vysazuje.

Český národ je národem houbařským a tak Vás jistě bude zajímat, jak správně jednotlivé houby sbírat a upravovat. Nahlédnete do kuchyňky houbaře, seznámíme Vás  s některými recepty, poradíme,... třeba jak houby konzervovat. Navštívíme i říši obřích hub,  rostoucích u nás i ve světě, a z úžasu nevyjdete v části věnované „zajímavostem“. „Je až k neuvěření, co  je příroda schopna vytvořit!“, zahaleká pak poučený návštěvník! A to netuší, co ho čeká v závěru výstavy! Seznámíme Vás s mykologickými novinkami, tedy s druhy, které byly v posledních letech u nás nově nalezeny  nebo dokonce popsány jako nové druhy pro vědu. Průběžně budou ve výstavě také čerstvě nasbírané houby, tedy jakýsi barometr toho, jak a které právě rostou.

 A pokud nebudete mít dost, ukážeme vám mykologickou pracovnu a koutek nadšeného houbaře, uvidíte co mají společného a v čem se liší, děti i dospělí se budou moct zabavit různými hravými prvky.

Mykokosmos – sezónní výstava roku 2017


Poslední změna 05. 04. 2017 10:53:36