Mezinárodní den vodicích psů

24. 04. 2023

Výcvik vodicích psů

SONS, STŘEDISKO VÝCVIKU VODICÍCH PSŮ je součástí Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Posláním této organizace je kromě jiného pomoci zrakově postiženým občanům stát se samostatnějšími a najít cestu jak se zapojit do společnosti. Významnou pomoc na této cestě poskytuje vodicí pes. Středisko působí v Praze – Jinonicích již od roku 1997. Za dobu své existence předalo klientům více jak 400 vodicích psů.

O kvalitě výcviku vodicích psů svědčí i skutečnost, že od roku 1997 je středisko členem Mezinárodní federace vodicích psů (IGDF).

 

Vlastní odchov štěňat

Štěňata odchováváme na vlastních chovných fenách nebo nakupujeme od prověřených chovatelů. Velice dbáme na zdravotní a povahový aspekt chovů a důkladné prověření zdravotních a povahových předpokladů chovných jedinců. Chovné feny a psi žijí v rodinách dobrovolníků, kterým zajišťujeme plnou podporu a řídíme chov.

 

Předvýchova štěněte

Předvýchova štěněte vodicího psa je společenská a sociální výchova štěněte v rodině dobrovolníků, a to ve věku od 2 měsíců do 1 roku věku štěněte.

Cílem je, aby se ze štěňátka stal bezproblémový pes zvyklý na každodenní městský provoz, dopravní prostředky, setkávání s lidmi i jinými psy, pro kterého je člověk tím nejlepším přítelem. Během předvýchovy se štěňata naučí základní povely a dovednosti potřebné pro jejich budoucí povolání, to všechno za pomoci cvičitelek
i názorných pomůcek. Podmínkou je účast na našich pravidelných měsíčních srazech štěňat ve středisku.

Pro předvychovatele mohou být vlastní zkušenosti s výcvikem psa výhodou, ale nejsou pro nás podmínkou. Je důležité si uvědomit, že budoucí vodicí pes není domácí mazlíček. Je to pes, který se připravuje na své zodpovědné budoucí povolání, proto je důležité dodržovat dohodnutá pravidla výcviku a zabránit získání zlozvyků (např. kradení jídla, lovení), které by mu byly v další kariéře překážkou.

Zájemci o předvýchovu mohou kontaktovat středisko na: predvychova@vodicipsi.cz

 

Výcvik vodicích psů

Plemena zařazovaná do výcviku vodicích psů - labradorský retrívr, zlatý retrívr, královský pudl a labradoodl. Před nástupem do výcviku procházejí všichni psi přísným zdravotním vyšetřením. Výcvik trvá přibližně osm měsíců a je zakončen zkouškou vodicího psa, při které pes musí zvládnout 34 povelů. Psi, kteří nejsou vhodní pro výcvik, nastupují kariéru „mazlíčků“ a zůstávají buď v rodinách předvychovatelů nebo jiných dobrovolníků.

Na základě osobní schůzky a požadavků klienta vytipuje cvičitel vhodného psa. Klient má možnost si vyzkoušet chůzi s různými psy, aby zjistil, který mu povahou i stylem chůze nejlépe vyhovuje.

Vodicí pes je pro zrakově postižené zvláštní pomůckou, na kterou přispívá stát. O příspěvek lze požádat příslušný Úřad práce. V případě zájmu s vyplněním a podáním žádosti klientovi pomohou pracovníci střediska.

Předání psa probíhá ve středisku a následně v místě bydliště. Po předání psa se může klient kdykoliv obrátit na cvičitele s žádostí o docvičení nových tras nebo pomoc
s řešením nežádoucího chování psa.

Zdroj: www.vodicipsi.cz

06_Týden vodicících psů.jpg
07_Týden vodicících psů.jpg
05_Týden vodicících psů.jpg


Poslední změna 24. 04. 2023 11:22:37