Lyžařští orientační běžci z Olomouckého kraje tvořili polovinu české reprezentace na akademickém mistrovství světa

05. 03. 2018

V estonském Tartu otevřeli lyžařští orientační běžci letošní sezónu celkem 34 akademických šampionátů v různých druzích sportů. A z osmičlenné reprezentace České republiky tvořili plnou polovinu závodníci z Olomouckého kraje. Za náš region bojovali Hana a Petr Horvátovi ze Severky Šumperk, Johanka Šimková z SOB Olomouc a Ondřej Vystavěl z OOS SK Prostějov.

Na programu estonského závodu byly celkem čtyři medailové disciplíny, sprint, smíšené sprintové štafety, individuální stíhačka a krátká trať s hromadným startem. Z českých závodníků se nejvíce dařilo Petru Horvátovi, který obsadil 7. místo ve sprintu, 8. ve stíhačce a společně s Petrou Hančovou 6. místo ve smíšené štafetě. Johanka Šimková zaznamenala nejlepší výsledek ve sprintu, když obsadila 12. místo, pro Ondřeje Vystavěla bylo nejlepším umístěním 21. pozice ve stíhacím závodě, Hanka Horvátová skončila ve sprintu na 30. pozici.

„Petr s Johankou zúročili své zkušenosti z předchozího šampionátu, který proběhl v ruské Tule. Pro mladé závodníky Ondru a Hanku to byla naopak první zkušenost se světovou akademickou konkurencí. A ta je obecně mezi orientačními běžci na velmi vysoké úrovni,“ řekl šéftrenér české reprezentace Ondřej Vodrážka.

„Terény a tratě byly v Estonsku připraveny na skvělé úrovni, byl dostatek sněhu, nevýhodou ale byly velké mrazy - teploty při závodech byly od mínus deseti do mínus sedmnácti. Ale musíme si zvykat, příští rok na Zimní světové Univerziádě v sibiřském Krasnojarsku to bude podobné“ dodal nejlepší z českých reprezentantů Petr Horvát. 

„Jsem velice rád, že se našim závodníkům tak dařilo, nominace a výsledky jsou určitě úspěchem. Chtěl bych poděkovat také Olomouckému kraji, jenž podpořil naše družstvo žáků, kteří nedávno soutěžili na Olympiádě dětí a mládeže,“ uvedl předseda olomouckého krajského svazu orientačních sportů Marek Otruba.

Lyžařští orientační běžci z Olomouckého kraje tvořili polovinu české reprezentace na akademickém mistrovství světa


Poslední změna 05. 03. 2018 09:26:14