Festival Ekologické dny Olomouc letos o manipulaci

19. 04. 2017

21. dubna bude zahájen festival Ekologické dny Olomouc (EDO 2017). Od pátku do neděle proběhnou besedy s našimi významnými osobnostmi veřejného života a popularizace vědy. Festivalové téma besed bude letos manipulace v přírodě, krajině a společnosti.

Diskutovat s lidmi přijedou psychiatr Cyril Höschl, filosofové Václav Bělohradský a Zdeněk Kratochvíl, biologové Stanislav Komárek, Jan Zrzavý, David Storch, sociolog Pavel Barša, známý historik a autor Toulek Českou minulostí Petr Hora Hořejš a s nimi další neméně přitažliví hosté.

Lidé se dozvědí informace například o případu Šumava, o tom jak se dělá evoluce, o big datech v počítačových sítích, konspiračních teoriích, trumpotách s postpravdou a o manipulacích s historií, v ekosystémech, v médiích, v lékařství (placebo), architektuře, …

Michal Bartoš, ředitel Sluňákova, který festival již 27 let připravuje, říká: „Byl jsem potěšený, že EDO se staly důležitým datem v diářích mnoha nesmírně zajímavých lidí, kteří poutavě představují zvídavým laikům poměrně složité myšlenky. Letos je program besed doslova nabitý a zhodnocuje mnohaleté úsilí. Uvědomil jsem si, že letošní téma „manipulace“ bylo s námi vlastně vždy. Festival od počátku staví proti jednoduchým manipulacím pohledy z více úhlů, často protichůdných. Spíše klade otázky, než nabízí odpovědi. Dává přednost světu, který je rozmanitě složitý, ne jednobarevně plochý. Myšlenky jsou nabízeny v kontextech, nevnucujeme je, je jich obohacujícím způsobem mnoho. A navíc, našim hostům zpravidla nechybí humor.“

Vyvrcholením a zakončením festivalu bude velký prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí v Olomouci. Vedle tradičních řemesel se rodiče s dětmi mohou těšit na mimořádně oblíbené Divadlo Víti Marčíka a hravé dílny, zejména v souvislosti s problematikou předcházení vzniku odpadů a jejich třídění. Jarmark nabídne také netradiční pohledy na Olomouc: z výšky, z vody a pohledem lidí bez domova. Jde o oslavu biodiverzity přírody a lidských přístupů k ní. K tomu budou po celý den hrát: Tomáš Kočko & ORCHESTR, Žamboši, Marshall Malinovsky, Ivan Hlas Trio, Živé Kvety, Lanugo, Korben Dallas, Luboš Pospíšil £ 5P.

K EDO se rok co rok také přidává stále více organizací nabízejících své vlastní programy: letos DDM pořádá Den Země v ZOO, Technické služby Olomouc zvou na velkou odbornou konferenci Odpady, Rodinné centrum Heřmánek nabízí seminář o důstojném umírání. Na programu je také fotografická dílna (Vladimír Janek) a umělecká dílna s tancem spojeném s přírodou (Bohemiae Rosa). Skvělé výstavy pořádají Galerie Caesar a Muzeum umění Olomouc. Výlety ukáží historii Hané, zahrady v Kroměříži i architekturu ve městě Litomyšl.

„Myslím, že patříme k nejpestřejším festivalům u nás“, říká Michal Bartoš a zve veřejnost „ke společné poradě o světě, při které je příjemné pobýt spolu. Chvilku s ničím nemanipulovat, naslouchat a přemýšlet“. Program EDO 2017 je k dosažení pro všechny zájemce na www.slunakov.cz.

 

 

 

 

 

 

Festival Ekologické dny Olomouc letos o manipulaci


Poslední změna 19. 04. 2017 09:03:53