Fenomén IGRÁČEK

Datum24. 05.-07. 08. 2016
Místo konáníVlastivědné muzeu Jesenicka
WWWwww.muzeum.jesenik.net
OrganizátorVlastivědné muzeu Jesenicka
Telefon584 401 070

Osmicentimetrová plastová figurka představující různá lidská povolání a činnosti, to je československý panáček, kterému děti už čtyřicet let říkají Igráček. První z Igráčků, zedník, vznikl v roce 1976 v závodě IGRA, které vyrábělo plastové stavebnice, celosvětově tolik oblíbené v druhé polovině dvacátého století. Jeden ze symbolů dětství v 80. letech, kdy zažíval kominík, kuchař, hasič, zdravotní sestra a řada dalších největší boom, se úspěšně vrátil do hračkářství po znovuoživení a inovacích výroby v roce 2010 firmou EFKO-karton sídlící na Vysočině, českým výrobcem kvalitních her a hraček.

Jakou historií pohyblivá figurka jednoduchého designu s velkou variabilitou prošla a jak se změnila? Kdo stál u jejího zrodu? Nebudou chybět ani zajímavosti z výroby nebo netradiční vize designérů. Cestu od nápadu, vývoje, přes výrobu si můžete prohlédnout na výstavě zasvěcené fenoménu, jehož kvalita, dobrý nápad a provedení ho nenechali zapomenout a dokazují, jak je Igráček nadčasovou hračkou. Vystaveny budou i ukázky dalších her a hraček ze sortimentu firmy EFKO-karton a malé i velké návštěvníky potěší herna. „Navíc se všichni mohou zapojit do soutěže o zajímavé ceny“, láká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO, která na přípravě výstavy spolupracovala s autorem Zdeňkem Raušem z Technického muzea v Brně. Zdeněk Rauš dodává: „Igráčci se v rámci výstavy představí včetně sestav, novinek, zakázkových výrobků. Nikdy nechybí Město Igráčkov, přestože každé pojetí instalace je originální. Ani jsme při vzniku putovní výstavy „Fenomén IGRÁČEK“ nečekali, že bude tak oblíbená a žádaná. Moc nás to těší.“

Na Vodní tvrzi potěšíme Igráčkem, v čase léta a výletů, všechny, kteří si rádi pohrají.

Výstava bude přístupná od 24. května 2016 do 7. srpna 2016 v prostorách Galerie Vodní tvrze v Jeseníku. Otvírací doba muzea je od úterý do neděle v čase 9:00 až 17:00 hodin, o prázdninách prodloužená i o pondělí. Vstupné výstavy pro děti od 3 let 20 Kč a dospělí 40 Kč. V rámci vernisáže, dne 24. března od 18:00 hodin se vstupem zdarma, vystoupí Petr Váša a předvede fyzické básnictví.

Vlastivědné muzeum Jesenicka, Mgr. Hana Hošková - kurátorka výstavy

Fenomén Igráček


Poslední změna 04. 05. 2016 14:23:08