Značka JESENÍKY originální produkt® se rozrostla o nové výrobky, služby i zážitky

07. 11. 2013

Pět nových výrobků, dvě služby a čtyři subjekty poskytující zážitky získaly označení JESENÍKY originální produkt®. Nově se značka objeví například na výrobku domašovské likérky Jesenické bylinné, výrobcích z kozího mléka z Horního Benešova, Dvorecké uzeniny z Dvorce u Bruntálu, háčkované a drátkované bižuterie z Lipové – lázní nebo na medu z Jeseníku.

Penziony a restaurace, které získávají značku JESENÍKY originální produkt®, se vyznačují specifickým charakterem. Letos získal certifikát penzion, jehož majitel kromě poskytování ubytování pořádá na Ramzové kulturně společenské akce pro lidi z celého regionu. K první trojici certifikovaných zážitků se letos zařadily nově Rychlebské stezky – síť trailů pro horská kola, která vzniká na starých loveckých chodnících. Také Zlatorudné mlýny u Zlatých Hor ponesou značku jesenického zvonku. Celkem čtyři tradiční procedury zakladatele prvních vodoléčebných lázní na světě Vincenze Priessnitze ponesou značku originality, jde o Priessnitzovu pololázeň dvoufázovou, Priessnitzovu pololázeň jednofázovou, Priessnitzův zábal a Priessnitzovu pohybovou terapii. Certifikát získal také Faunapark v Horní Lipové, zahrada s chovem domácích i exotických zvířat.

„Značku uděluje certifikační komise na základě jednotných celorepublikových kritérií, kterými jsou především kvalita, původ surovin, originalita a tradice, také se posuzuje šetrnost k životnímu prostředí a vazba k regionu. Proto se může stát, že některý výrobek či služba nemusí získat značku. Daný subjekt pak dostane od komise doporučení, jak na certifikát dosáhnout,“ uvedla Lenka Krobotová za koordinátora značky JESENÍKY originální produkt® Místní akční skupinu Horní Pomoraví.

Během podzimního hodnocení nových žadatelů se certifikační komise zabývala rovněž žádostmi o prodloužení možnosti užívat značku a některé produkty již o prodloužení certifikátu nepožádaly. Celkem nyní nese značku 48 výrobků, 18 služeb a sedm zážitků. Letos se značka JESENÍKY originální produkt® rozšířila i na území Nízkého Jeseníku, v plánu je také rozšíření na území Krnovska, čím bude pokryta celá turistická oblast Jeseníky.

Více informací na www.hornipomoravi.eu.

zazitek-zlatorudne-mlyny.jpg


Poslední změna 07. 11. 2013 15:56:01