Výstraha ČHMÚ

06. 08. 2019

VÝSTRAHA ČHMÚ
SYSTÉM INTEGROVANÉ VÝSTRAŽNÉ SLUŽBY


Zpráva č. 000291
Odesláno: 6.8.2019 13:30:00
Územní platnost: Olomoucký kraj

 


Meteorologická situace: Nad naším územím se bude vlnit studená fronta. Před ní k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Dnes (6.8.) se v pozdějších odpoledních a večerních hodinách budou ojediněle vytvářet silné bouřky provázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). Bouřková činnost bude pokračovat i v průběhu noci na středu (7.8.), kdy budou srážky částečně přecházet do deště, který bude ojediněle vydatnější. V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu za celé období ojediněle spadnout 30 až 50 mm srážek. V průběhu středečního dopoledne bouřková činnost přechodně zeslábne. K jejímu zesílení dojde opět ve středu odpoledne a večer, kdy se v jižní polovině Čech opět mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). Ve východní polovině území, kde se očekávají bouřky nejsilnější, se zejména v podvečerních hodinách mohou vyskytnout i velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, kroupami nad 2 cm a nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h). Bouřky budou slábnout v průběhu noci na čtvrtek (8.8.) nejdříve v Čechách, v průběhu druhé poloviny noci i na Moravě a ve Slezsku. V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu do čtvrtečního rána ojediněle spadnout 40 až 70 mm srážek.

 

 

Olomoucký kraj

Silné bouřky

Nízký st. nebezpečí

6.8. 15:00

 – 

7.8. 06:00

Popis: Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu ojediněle spadnout 30 až 50 mm srážek.

Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

Velmi silné bouřky

Vysoký st. nebezpečí

7.8. 17:00

 – 

8.8. 03:00

Popis: Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, kroupami nad 2 cm a nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h). V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu ojediněle spadnout 40 až 70 mm srážek.

Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.


Poslední změna 07. 08. 2019 09:53:50