Výstraha ČHMÚ

20. 06. 2019

Výstraha ČHMÚ


Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami -  Vysoký st. nebezpečí 


20.6. 18:00 – 20.6. 21:00

Meteorologická situace: Tato výstraha upřesňuje dosud platnou výstrahu, rozšiřuje územní a časovou platnost varování před silnými bouřkami. Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou proudí na naše území teplý a vlhčí vzduch od jihozápadu a současně postupuje přes Čechy k východu studená fronta. V odpoledních a večerních hodinách se budou ve čtvrtek vyskytovat místy bouřky, a to zejména v jihovýchodní polovině území, kde mohou být ojediněle i silné, doprovázené kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h) a přívalovými srážkami kolem 35 mm. 

V Olomouckém kraji a na západě Moravskoslezského kraje se místy vyskytují velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem  40 mm za 30 minut. Bouřky mají jen velmi pomalý postup k východu.

Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků, toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. větve, vyvracet stromy. Nebezpečí mohou představovat představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu. 


Silné bouřky - Nízký st. nebezpečí 


20.6. 21:00 – 21.6. 03:00 

Popis: Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, doprovázených kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h) a přívalovými srážkami kolem 35 mm. 
Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu. 


Poslední změna 20. 06. 2019 17:15:02