Výstraha ČHMÚ

13. 06. 2019

VÝSTRAHA ČHMÚ

Meteorologická situace: Nad střední Evropou se nadále vlní frontální rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a chladným na západě a bude zvolna postupovat k východu. Ve středu 12. 6 odpoledne, večer a v noci na čtvrtek se mohou v Čechách vyskytnout silné, v severozápadní polovině i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 mm a nárazy větru kolem 90 km/h. Ve čtvrtek 13. 6 odpoledne a večer se mohou ve východní polovině republiky vyskytnout silné bouřky. Ve středu a na východě i ve čtvrtek teploty vystoupí na většině území nad 31 °C.

 

Vysoké teploty - nízký stupěň nebezpečí

12. 6. 14:00 až 13. 6. 20:00

Odpolední teploty překročí 31 °C.

Doporučení: Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Silné bouřky - nízký stupeň nebezpečí

13. 6. 14:00 - 13. 6. 24:00

Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek.

Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

 


Poslední změna 13. 06. 2019 13:45:48