Vize Olomouckého kraje 2040

05. 02. 2019

Vážení zástupci samospráv Olomouckého kraje,

rád bych Vás naprosto neformálně oslovil s prosbou. Neberte ji prosím jako úkol. Neočekávám, že mi odpoví všichni adresáti tohoto dopisu, ale jen ti, kteří budou mít k věci co říct. Zároveň bych byl velmi rád, kdyby Vaše názory byly upřímné, byť třeba nepopulární – nikdo Vás za ně nebude „kamenovat“.

O co jde? Po dvou letech působení na postu hejtmana a na základě všeho, co jsem viděl, zažil a zjistil, jsem se rozhodl připravit vizi kraje do příštích let. POZOR – nejde o žádnou analýzu, které musíme předkládat k evropským projektům (a stejně je nikdo nečte) ani o dokumenty s honosným názvem Plán či Strategie, které se čas od času zpracovávají, aby se jednou za čtyři roky přepracovaly k obrazu vítěze voleb.

Naopak: Vize 2040 by měla být souhrnem těch nejlepších nápadů, které se (také díky vašim podnětům) pokusím formulovat tak, aby je mohlo při své práci využít současné zastupitelstvo stejně jako zastupitelé zvolení ve volbách v roce 2036. Aby s nimi mohla pracovat Rada kraje, abychom je dali na vědomí vládě (když bude o našem kraji rozhodovat) a aby se s nimi ztotožnili obyvatelé všech našich regionů.

Současně s tímto dopisem Vám posílám dotazník, který se týká Vaší profesní problematiky. Nejde mi v něm o výkaz zisků a ztrát, o statistické údaje ani formality. Rád bych naopak slyšel Vaše názory, pocity a zkušenosti, na které se díky Vaší odbornosti můžu spolehnout. Jinými slovy – nejde o čísla, ale o „obyčejné selské rozumy“. A také o Vaše vize. Nebojte se mně napsat odvážné nápady nebo vize, které jsou třeba dneska málo reálné, ale za pár let mohou být skutečné.

Po pětiletém působení ve Sněmovně a po dvou letech na hejtmanství vím hlavně to, že největší bohatství je v lidech. Za poslední rok jsem navštívil desítky měst, obcí, škol, organizací, neziskovek a dalších institucí, jejichž šéfové den co den pracují na tom, aby to u nich fungovalo, a zároveň bojují s byrokratickou hydrou. Přitom mají skvělé nápady, které by byly užitečné nejen pro jejich organizaci, ale i pro celý systém. Na jejich realizaci už jim nezbývají síly ani čas a proto končí v propadlišti času…

Tak prosím věnujte pár minut (nebo s přemýšlením i delší dobu) přiloženému dotazníku, a věřte, že to bude mít smysl.

Děkuji za Váš čas.

 

Ladislav Okleštěk

hejtman Olomouckého kraje

 

PS: Odpovědi prosím pošlete do 28. února 2019 na e-mail prohejtmana@olkraj.cz

Soubor typu docxDotazník(15,3 kB)stáhnout


Poslední změna 05. 02. 2019 13:47:51