Vesnicí roku Olomouckého kraje je obec Černotín

12. 06. 2015

První místo krajského kola a Zlatou stuhu s oprávněním užívat titul Vesnice Olomouckého kraje získala za rok 2015 obec Černotín na Přerovsku. Na druhém místě skončila obec Hněvotín a bronz si ze soutěže odnáší Dlouhá Loučka.

Černotín získal nejvíce bodů od hodnotitelské komise hned v několika oblastech. Konkrétně za zapojení občanů do dění v obci, za péči o životní prostředí, příkladnou péči o sakrální stavby a technické památky, za zapojení všech generací do života obce nebo například za vytváření podmínek pro aktivní využití volného času. Obec zaujala také promyšleným přístupem k rozvoji obce nebo vytvářením vhodných podmínek pro výstavbu nových rodinných domů.

Olomoucký kraj pro oceněné obce vyčlenil částku 500 tisíc korun. Navíc hradíme i autodopravu hodnotitelské komise k návštěvám jednotlivých obcí, bannery úspěšných samospráv a také zajišťujeme přípravu a vydání brožury k letošnímu ročníku soutěže,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.  

Obce na prvních třech místech získají od kraje finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Obec Černotín navíc postupuje do celostátního kola. Stejně tak postupují i držitelé Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí – obec Rouské a Oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu – obec Haňovice.

Se speciálním finančním oceněním Olomouckého kraje ve výši 50 tisíc korun mohou počítat obce Mořice, Rapotín, Dub nad Moravou a Němčice nad Hanou.

„Musím říct, že hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché. Do soutěže vstoupily velmi zkušené obce, které již v minulosti dosáhly na mety nejvyšší. Co mě osobně zaujalo, byl slogan obce Křtomil, která získala diplom za péči o nejmladší generaci: Chceš-li vidět dítě milé, tak si zajeď do Křtomile,“ dodal hejtman Rozbořil.

Do letošního 21. ročníku soutěže Vesnice roku 2015 se přihlásilo celkem 11 obcí ze čtyř okresů Olomouckého kraje. Slavnostní předání ocenění a diplomů se uskuteční ve vítězné obci Černotín v pátek 24. července.


Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2015

  1. místo Zlatá stuha – Černotín (okres Přerov)
  2. místo obec Hněvotín (okres Olomouc)
  3. místo obec Dlouhá Loučka (okres Olomouc)   
  • Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí - obec  Rouské
  • Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu - obec  Haňovice
  • Cena naděje pro živý venkov - za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích - obec Rapotín
  • Diplom za moderní knihovnické a informační služby - obec Mořice
  • Ocenění za příkladnou podporu volnočasových aktivit – městys Dub nad Moravou
  • Ocenění za mimořádnou podporu sportu a kultury – město Němčice nad Hanou
  • Ocenění za péči o nejmladší generaci obec Křtomil
  • Ocenění za vytváření venkovské pospolitosti i v blízkosti města – obec Babice

Více fotografií zde.

 

 

Vesnicí roku Olomouckého kraje je obec Černotín
Vesnicí roku Olomouckého kraje je obec Černotín
Vesnicí roku Olomouckého kraje je obec Černotín


Poslední změna 15. 06. 2015 07:58:30