Ve Šternberku bude k vidění sbírka vzácných houslí

23. 04. 2014

Čas houslí: pět století královského nástroje. To je název výstavy, která se veřejnosti představí již zítra ve Šternberku a potrvá až do konce tohoto roku. Vzácnější exponáty budou k vidění v Expozici času, ostatní nástroje pak návštěvníci budou moci obdivovat v bývalém augustiniánském klášteře. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna v 16:30 v Expozici času a následně v 17:30 v bývalém klášteře. Kulturní doprovod zajistí v prvně jmenovaných prostorách The Beef (smyčcový kvartet pod vedením Jiřího Sovy), v klášteře zahraje duo Roman Mžik (housle) a Zdeněk Pěček (klavír).

Výstava ukazuje tvarovou pestrost houslí a je rozdělena podle modelů a způsobu výroby. Zájemci se seznámí s historií jejich vývoje, nejznámějšími houslařskými dílnami a poznají rozdíly mezi mistrovskou a manufakturní prací. Chybět nebudou ani současné trendy.

K zajímavým exponátům patří například mistrovská dvanáctistrunná mandolína od firmy Ignaz Mettal, housle vyrobené v Schönbachu k výročí vlády rakouského císaře Františka Josefa I., indické housle sarangi nebo housle ruského zajatce z tábora v Podhradě u Chebu (1914–1915).

Zatímco Expozice času nabídne cca 50 koncertních a mistrovských nástrojů (modely vyrobené podle vzorů pocházejících z rodinných dílen Stradivari, Guarneri, Amati apod., jejichž hodnota se pohybuje v řádech deseti tisíců korun), v bývalém klášteře si návštěvníci prohlédnou školní a koncertní nástroje a také expozici houslařské dílny.

V Expozici času můžete výstavu navštívit od úterý do neděle od 10 do 17 hodin, bývalý klášter má otevřeno kdykoli po předchozí telefonické (604 591 340) či e-mailové (handke@seznam.cz) domluvě.

Všechny vystavené modely jsou součástí sbírky Karla Zapletala a Muzea Cheb. Na výstavu zvou Město Šternberk, Městská kulturní zařízení, Expozice času a Handkeho občanské sdružení.

pozvanka-na-vernisaz.jpg


Poslední změna 23. 04. 2014 14:43:52