Václav Chaloupka je vicemistrem světa

26. 07. 2017

Ve slovenském Čunovu, nedaleko hlavního města Bratislavy, se konalo mistrovství světa ve vodním slalomu juniorů a kategorie U23. Český tým se stal v soutěži národů tím nejlepším ze všech a na tom měl své zásluhy i olomoucký singlkanoista Václav Chaloupka.

Poté co obsadil třetí místo v úterní kvalifikaci ho čekala od závodění třídenní pauza. Na start mistrovství světa znovu nastoupil až v sobotu, kdy už se jelo semifinále. V něm dojel na šestém místě a zajistil si tak pohodlný postup mezi desítku nejlepších z celého světa.

Finále bylo plné favoritů, tudíž už jen postup do něj považoval za velký úspěch. Jako druhý se ve finále pustil do trati loňský mistr světa v této kategorii Němec Florian Breuer, který nasadil skvělý čas, jež by v semifinále stačil na druhé místo.

O chvilku později se už vrhnul do trati Václav Chaloupka, který již od začátku své jízdy jel velmi dobře. Na prvním mezičase sice ztrácel 2 vteřiny, ale ke konci přidal a s náskokem 1,02s se ujal vedení s nejrychlejším časem dne. Závodníci jedoucí po něm velmi kazili, až zbyl na startu pouze poslední závodník, dvojnásobný juniorský mistr světa Marko Mirgorodský. Již od začátku své jízdy prokazoval znalost tamější tratě a i přesto, že svůj náskok z prvního mezičasu postupně ztrácel, podařilo se mu to udržet a dojel do cíle s náskokem 0,97s.

Václav Chaloupka se tak stal vicemistrem světa do 23 let!

„S výsledkem jsem nadmíru spokojený. Na mistroství světa jsem odjížděl s cílem vyjet si finále a rozhodně jsem nepočítal s medailí. Nejvíce nervózní jsem byl určitě před semifinále, jelikož to je právě zlomové a rozhoduje o dobrém, nebo špatném výsledku závodníka. Na startu finále jsem se už cítil ve svém živlu a celou jízdu jsem si chtěl maximálně užít. To se povedlo a já si tak splnil svůj další velký sen mojí sportovní kariéry! O to víc jsem šťastný, že jsem mohl tímto skvělým výsledkem zakončit moji dosavadní spolupráci s trenérem Rudolfem Rozsypalem. Zůstanu mu za všechno navždy vděčný,“ dodal po závodě Václav Chaloupka.

O den později se celý šampionát zakončil závody družstev. Tam se do závodu vydal Václav Chaloupka s týmovými kolegy Janem Větrovským a Lukášem Rohanem (oba USK Praha). Kluci v závodě nenašli přemožitele a zvítězili. Václav, tak ke své stříbrné individuální medaili přidal titul mistra světa ze závodu hlídek.

Další, kdo si na mistrovství světa vybojoval svůj start, byli olomoučtí deblkanoisté Jan Vrublovský- Petr Novotný. Jejich kategorie bohužel nebyla oficiální, protože počet startujících nesplňoval kritéria pro mezinárodní závod. I přesto se do toho Jan Vrublovský s Petrem Novotným vrhli po hlavě a dojeli si tak pro (neoficiální) titul vicemistrů světa.

Václav Chaloupka je vicemistrem světa
Václav Chaloupka je vicemistrem světa
Václav Chaloupka je vicemistrem světa


Poslední změna 26. 07. 2017 07:23:46