V Šumperku otevřeli nové prostory pro klienty Vincentina

25. 06. 2014

Nové chráněné bydlení a domov pro osoby se zdravotním postižením včera v Šumperku slavnostně otevřeli náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová a ředitel Vincentina Karel Ryjáček. Zrekonstruované objekty za téměř 14 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z prostředků Olomouckého kraje bude od 1. července využívat 18 klientů Vincentina.

Ve vile v Revoluční ulici bude klientům poskytována služba „Chráněné bydlení“ a v objektu na Masarykově náměstí služba „Domov pro osoby se zdravotním postižením“. Obě budovy byly zrekonstruovány Olomouckým krajem v rámci projektu „Transformace Vincentina Šternberk“.

„Cílem transformace sociálních služeb je vytvořit vhodné podmínky a prostředí pro nový způsob poskytování pobytových sociálních služeb, které lidem s mentálním a kombinovaným postižením umožní kvalitnější život,“ uvedla náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.

“Chceme umožnit klientům opustit velké instituce ústavního typu a pomoci jim začít žít život takový, jaký je běžný pro jejich zdravé vrstevníky,“ dodal ředitel šternberského Vincentina Karel Ryjáček.

Klienti nového bydlení v Šumperku mají k dispozici moderně zařízené dvoulůžkové a jednolůžkové pokoje, kuchyně, společenské místnosti, prostory k pracovní terapii a zázemí klidného prostředí v běžné městské zástavbě. Šumperk je druhým městem, po Šternberku, kde chráněné bydlení začne letos fungovat.

Vincentinum je příspěvkovou organizací Olomouckého krajem, která patří mezi největší poskytovatele sociálních služeb v regionu.

dsc00125.jpg
dsc00124.jpg
100-3645.jpg
dsc00096.jpg


Poslední změna 25. 06. 2014 15:16:28