Úvodní koncert festivalu Blues Alive bude věnovaný bluesové legendě Muddymu Watersovi

22. 10. 2014

Přes dvacet kapel a hudebníků nabídne od 14. do 16. listopadu v severomoravském Šumperku devatenáctý ročník mezinárodního festivalu Blues Alive, který patří k největším středoevropským přehlídkám svého žánru. “Díky státnímu svátku 17. listopadu jsme letos nově připravili místo dvou tři hlavní večery - od pátku do neděle,” říká na úvod ředitel festivalu Vladimír Rybička. K hlavním letošním lákadlům bude patřit úvodní koncert věnovaný bluesové legendě Muddymu Watersovi, kde vystoupí jeho dva synové, dále držitel mnoha bluesových ocenění, americký zpěvák a hráč na foukací harmoniku John Németh, a jedna z nejvýznamnějších osobností současného blues, Otis Taylor, který přijede s novou kapelou.

Pátek 14. listopadu bude pódium velkého sálu Domu kultury v Šumperku patřit písním Muddyho Waterse, který zemřel v roce 1983. V samostatných blocích i při závěrečném jamu vystoupí jeho dva hudebně aktivní synové Mud Morganfield a Big Bill Morganfield. “Doprovodí je český Marcel Flemr Band, který vystoupí i v úloze předkapely s několika domácími hosty,” říká dramaturg Ondřej Bezr.

Sobotní večer 15. listopadu zavede diváky na sever do Skandinávie - zahraje zde finské duo Black River Bluesman and Bad Mood Hudson a norská kapela Thornbjorn Risager and The Black Tornado. V roli hlavní hvězdy večera se pak představí držitel mnoha bluesových ocenění, americký zpěvák a hráč na foukací harmoniku John Németh. "Ten přijede přímo ze známého festivalu ve švýcarském Luzernu, se kterým v posledních letech na 'dovozu' účinkujících stále častěji spolupracujeme," uvádí Rybička.

Festival v neděli 16. listopadu završí jako největší lákadlo Otis Taylor, jedna z nejvýznamnějších osobností současného blues. "V Česku už dvakrát s úspěchem koncertoval, tentokráte ale přijede s nově obsazenou kapelou a velkou, emočně mimořádně silnou show," vysvětluje Ondřej Bezr. Před ním zahraje například mladý americký kytarista Mike Zito, který bude na turné nejen se svou kapelou, ale také se zvláštním hostem, talentovanou zpěvačkou a kytaristkou Samanthou Fish.

19. ročník Blues Alive ale nabídne daleko více jmen, které často překračují hranice blues. Například italská skupina The Cyborgs spojuje blues s garážovým rockem a navíc se stylizuje do podoby sci-fi postav. Dále vystoupí například Phil Shoenfelt v novém duu se steelkytaristou Davidem Babkou, Australanka Suzie Stapleton, Jamie Marshall´s Amplified Acoustic Band z Velké Británie, Jimmy Bozeman & Lazy Pigs a Bill Barret & Ryan Donohue z USA, Georg Schroeter & Marc Breitfelder Trio z Německa, Joanna Knitter Blues & Folk Connection a Jan Galach Band z Polska, slovenští Bluesraiders, domácí Moonshine Howlers, Sarah & The Adams, Electric Lady, Erich Boboš Procházka a Jan Švihálek.

K tradičním součástem festivalu patří noční jamy a afterparty v místních pivnicích nebo projekce filmu v kině Oko (tentokrát snímek V nitru Llewyna Davise bratří Coenů).

Program a více informací na www.bluesalive.cz.

748-obrazek66.jpg


Poslední změna 04. 08. 2023 13:23:14