Radek Pilař dětem pro radost

Datum05. 02.-29. 03. 2015
Místo konáníVlastivědné muzeum v Šumperku
WWWwww.muzeum-sumperk.cz

Básník výtvarného obrazu, snažící se znovu nalézt dětství v umění. Tak je Radek Pilař vnímán z pohledu kritiků a historiků umění. Pro většinu z nás je jeho tvorba neodmyslitelně spjata s postavičkami Večerníčka a dobromyslného loupežníka Rumcajse. Právě Pilařovu tvorbu věnovanou těm nejmenším představí výstava Radek Pilař dětem pro radost, která byla zahájena 5. února v šumperském muzeu a potrvá do 29. března.

Návštěvníci se na výstavě potkají nejen s Večerníčkem, loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a malým Cipískem, ale i s dalšími pohádkovými postavami, u jejichž zrodu stál jeden z  nejtalentovanějších českých ilustrátorů. V Rytířském sále a jeho předsálí ožijí téměř všichni obyvatelé lesa Řáholce – víly, vodníci, lesní zvířátka – i jičínská vrchnost.

„Z bohaté ilustrátorské tvorby Radka Pilaře jsou k vidění kupříkladu i ilustrace z autorského animovaného filmu Pozritě sa! nebo z knihy Markéty Vítkové O Kubáskovi, Měsíčkovi a modrooké Nanynce. Vedle kolorovaných kreseb jsou představeny i umělcovy barevné litografie z 80. let 20. století,“ prozradila historička umění šumperského muzea Lenka Kirkosová. Třicet tři originálních grafik a ilustrací, které zapůjčila rodina Radka Pilaře, doplní i kvalitní naskenované kopie rovněž poskytnuté rodinou umělce.

Návštěvníci si budou moci na výstavě vyzkoušet odvyprávět pomocí jednoduché animační techniky svůj vlastní příběh s Rumcajsem v hlavní roli, pohrát si se světlem a stínem či otestovat, jak dobře znají nejdéle vysílanou znělku v českých televizích. Dokonce si mohou sami ozvučit krátkou ukázku večermíčku.

„Koncepci výstavy jsme se snažili pojmout interaktivním způsobem, který prosazoval na svých výstavách sám umělec. Doufám, že příležitost prohlédnout si díla všestranně nadaného umělce a kreativně se vyjádřit v muzeu ocení nejen děti, ale i dospělí,“ dodala Lenka Kirkosová. Pro nejmenší návštěvníky budou nachystané i tematické omalovánky, puzzle a další skládačky. K výstavě budou probíhat doprovodné programy a komentované prohlídky pro školy a školky.

Umělcova rodina rovněž dala šumperskému muzeu k prodeji jedinečnou monografii Radek Pilař, vydanou v roce 2003 a dnes již prakticky vyprodanou, za zlomek původní ceny. Zájemci, kteří by publikaci, mapující celé Pilařovo dílo, chtěli mít doma, si však musí pospíšit. K dispozici je pouze několik kusů.

Radek Pilař, rodák z Písku a všestranně nadaný umělec, jenž se věnoval ilustracím, grafice, malbě, filmové tvorbě i režii, vdechnul život postavičce Večerníčka. Stál tak u zrodu nejdéle vysílaného pořadu pro děti, který v letošním roce slaví 50 let od zahájení pravidelného vysílání. V roce 1967 navázal Radek Pilař spolupráci s režisérem Ladislavem Čapkem a natočil s ním příběhy o dobrém loupežníku Rumcajsovi na motivy knížek Václava Čtvrtka. Nejen za svou tvorbu pro děti se dočkal řady zahraničních ocenění. Byl například vyhlášen Rytířem řádu úsměvu v Polsku a oceněn byl i na festivalu animovaných filmů v mexické Quadajaře.

plakat-pilar.jpg


Poslední změna 06. 02. 2015 09:16:01