Odpady nejlépe třídí v Jeseníku, Majetíně a Ostružné, skokanem roku jsou Nezamyslice

10. 12. 2013

Již poosmé v historii dnes předali zástupci Olomouckého kraje a Autorizované obalové společnosti EKO-KOM ocenění v soutěži „O keramickou popelnici“ obcím a městům, jejichž občané nejlépe třídí využitelné odpady. Ceny spolu s představiteli společnosti EKO-KOM starostům a starostkám obcí předal náměstek pro oblast životního prostředí Michal Symerský. Ceremoniál byl součástí informační kampaně „Jak se točí odpady“, jejímž dlouhodobým cílem je podpořit a zlepšit třídění odpadů v regionu.

Na první pozice v kategorii nejmenších obcí - do 500 obyvatel – se po čtyřech letech vrátila vloni čtvrtá Ostružná z Jesenicka. V přepočtu na obyvatele vytřídili v této obci za uplynulý rok v průměru 130 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Obec odsunula na druhé místo loni nejlepší Hradčany-Kobeřice z okresu Prostějov. Na bronzové pozici letos skončila obec Branná nacházející se v okresu Šumperk.

V kategorii zahrnující obce s více než 500 obyvateli zvítězil Majetín a odsunul tak na druhou příčku šampiona minulých několika ročníků - obec Grygov. Výtěžnost na obyvatele činila v Majetíně v průměru 70,6 kilogramu. Obě obce si tak prohodily pořadí z minulého ročníku. Třetí skončila Senice na Hané. Všechny tři obce se nacházejí v okrese Olomouc.

V kategorii měst patří opět vítězství Jeseníku, který v uplynulých ročnících dosud nenašel přemožitele. Každý obyvatel tohoto města vytřídil za rok celkem 57,7 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Na druhém místě skončilo krajské město Olomouc, ocenění za třetí místo pak putuje do Konice.

Letos se poprvé vyhlašovala i speciální kategorie „Skokan roku“, která hodnotila nejlepší meziroční zlepšení výsledků v soutěži. Vítězem se stal městys Nezamyslice z okresu Prostějov, který tak pro své občany bezplatně obdrží 200 sad barevných tašek na třídění odpadů.

„Snažíme se o propagaci třídění odpadů, díky tomu se náš region v mezikrajském srovnání dlouhodobě drží na špici. Soutěž obcí je motivací nejen pro ty nejúspěšnější, kteří tak mohou získat další prostředky do odpadového hospodářství, ale také pro ostatní obce. Ty se pak snaží o zlepšení a přiblížení těm úspěšným,“ uvedl na ceremoniálu náměstek Michal Symerský.

Olomoucký kraj patří co do množství vytříděného odpadu na jednoho občana dlouhodobě mezi nejlepší v zemi. I vloni mu patřila jedna z medailových příček v rámci všech krajů v ČR. Průměrně obyvatelé regionu vytřídili takřka 75 kilogramů papíru, plastu, skla, nápojových kartonů a kovů. „V roce 2012 na jednoho obyvatele Olomouckého kraje připadalo v průměru 20 kilogramů vytříděného papíru, 10 kilogramů plastu, 11 kilogramů skla, téměř 34 kilogramů kovů a necelý půl kilogram nápojového kartonu,“ popsal Petr Balner ze společnosti EKO-KOM, která aktivity, jejichž součástí je také předávání ocenění vítězným obcím, společně s Olomouckým krajem financuje.

„Chceme i v následujících letech postupovat v souladu s hierarchií nakládání s odpady, v níž má důsledné třídění jednotlivých využitelných složek svou nezastupitelnou úlohu. Nadále se budeme zaměřovat především na lokality s horšími výsledky, zároveň ale hodláme podporovat i úspěšné obce,“ doplnil Symerský.

Za výbornými výsledky stojí kromě dostupnosti kontejnerů na třídění také osvětové a vzdělávací aktivity pro obce, města a jejich občany.

Součástí spolupráce Olomouckého kraje a společnosti EKO-KOM je rovněž zahušťování sítě nádob na tříděný odpad, a tím přiblížení kontejnerů občanům. „Tato skutečnost totiž významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů. V současnosti se na území Olomouckého kraje nachází více než 17 000 barevných kontejnerů. Největší podíl tvoří nádoby na plast a sklo. Oproti konci roku 2011 vzrostl počet nádob na třídění odpadů v průměru o 10 procent,“ vysvětlil regionální manažer společnosti EKO-KOM pro Olomoucký kraj Marek Hruška. Kontejnery na tříděný sběr se tak opět přiblížily k občanům v kraji, neboť jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží pro necelých 150 obyvatel.

Do systému EKO-KOM je v Olomouckém kraji zapojena drtivá většina obcí - celkem 385. Na třídění odpadů se tedy má možnost podílet 99,6 procent obyvatel kraje.

Vedle soutěže "O keramickou popelnici" proběhla také soutěž "O keramické sluchátko". Vítězstvím v pátém ročníku této soutěže se mohou stejně jako v loňském roce pochlubit obyvatelé Šternberku, Kojetína a Přáslavic. Ocenění ve speciální kategorii – sběr drobných elektrozařízení prostřednictvím sběrných dvorů, E-boxů a škol – putuje do Velké Kraše na Jesenicku. Více v přiložené tiskové zprávě.

Výsledky soutěže pro obce a města Olomouckého kraje „O keramickou popelnici 2013“

1. kategorie – obce do 500 obyvatel

Pořadí

Obec

Okres

Počet obyvatel

1

Ostružná

Jeseník

170

2

Hradčany-Kobeřice

Prostějov

459

3

Branná

Šumperk

295

4

Mutkov

Olomouc

54

5

Ústín

Olomouc

401

6

Svésedlice

Olomouc

190

7

Vlčice

Jeseník

425

8

Hrdibořice

Prostějov

220

9

Komárov

Olomouc

167

10

Koválovice-Osíčany

Prostějov

295

2. kategorie – obce nad 500 obyvatel

Pořadí

Obec

Okres

Počet obyvatel

1

Majetín

Olomouc

1148

2

Grygov

Olomouc

1468

3

Senice na Hané

Olomouc

1816

4

Charváty

Olomouc

852

5

Křelov-Břuchotín

Olomouc

1621

6

Černá Voda

Jeseník

590

7

Loučany

Olomouc

635

8

Cholina

Olomouc

739

9

Tovéř

Olomouc

581

10

Velký Týnec

Olomouc

2638

3. kategorie – města a městyse

Pořadí

Obec

Okres

Počet obyvatel

1

Jeseník

Jeseník

11841

2

Olomouc

Olomouc

99529

3

Konice

Prostějov

2857

4

Kojetín

Přerov

6378

5

Litovel

Olomouc

9921

6

Zábřeh

Šumperk

13977

7

Brodek u Přerova

Přerov

2042

8

Velký Újezd

Olomouc

1277

9

Šumperk

Šumperk

27040

10

Hanušovice

Šumperk

3352

01.jpg
Soubor typu .pdfTisková zpráva - O keramické sluchátko(391 kB)stáhnout


Poslední změna 10. 12. 2013 15:27:11