Nové aktivity krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci

09. 06. 2014

„Generační tandem – podpora generační výměny v Olomouckém kraji!“

Koncem května se v Olomouckém kraji rozběhl nový projekt Úřadu práce ČR na podporu zaměstnanosti absolventů škol bez praxe a zároveň na zvýšení jistoty zaměstnanců v předdůchodovém věku. Projekt je zaměřen na zajištění generační výměny a podporuje mezigenerační solidaritu na trhu práce prostřednictvím udržení v zaměstnání pracovníků v předdůchodovém věku (tj. těch, kterým vznikne nárok na starobní důchod do max. 18 měsíců a jsou v pracovním poměru u zaměstnavatele min. 2 roky). Projekt současně podpoří i přenos pracovních zkušeností na osoby vstupující na trh práce bez předchozích pracovních zkušeností (max. do dvou let praxe).

Aktivity projektu:

a. Výběr UoZ a vstup do projektu,

b. Individuální poradenství,

c. Zvolená rekvalifikace (jedná se o nepovinnou aktivitu),

d. Vytvoření společensky účelného pracovního místa vyhrazeného,

e. Příspěvek na udržení stávajícího zaměstnance,

f. Doprovodná opatření v podobě jízdného.

Generační tandem je realizován formou pracovního poměru u zaměstnavatele ve stanovené týdenní pracovní době dle ustanovení § 79 zákoníku práce, v odůvodněných případech rovněž formou pracovního poměru v kratší pracovní době, nejméně však 0,5 úvazku. Součástí projektu je i zaškolování nově přijatého zaměstnance na SÚPM.

Projekt umožní získat finanční příspěvky na mzdové náklady:

1. stávajícího zaměstnance zaměstnavatele v předdůchodovém věku ve výši max. 20 000 Kč měsíčně po dobu max. 12 měsíců,

2. přijatého zaměstnance vstupující na trh práce bez předchozích pracovních zkušeností pomocí nástroje společensky účelného pracovního místa – vyhrazeného ve výši max. 20 000 Kč měsíčně po dobu max. 12 měsíců.

Zaměstnavatelé se zájmem o informace nebo vstup do tohoto projektu se mohou obracet na níže uvedené kontaktní osoby ve všech okresech Olomouckého kraje.

Krajská pobočka ÚP ČR v Olomouci se zapojila do projektu Kluby na cestě

V květnu letošního roku se informační a poradenské středisko Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Olomouci, zapojilo do projektu Sdružení D „Kluby na cestě“, který je finančně podpořen z operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Projekt je preventivní a osobnostně rozvojový a jeho cílovou skupinou jsou děti z několika dětských domovů v Olomouckém kraji. V projektu se cca pět desítek dětí a mladistvých učí vyrovnávat se zátěžovými situacemi prostřednictvím her, tréninků a modelových situací. Dále je projekt zaměřen na sebepoznávání, posílení sebedůvěry, rozvíjení komunikace a nácvik praktických dovedností. To by mělo u dětí snížit pravděpodobnost rizikového chování a pomoci jim dobře se začlenit do společnosti.

Úřad práce je v projektu jedním z partnerů, který pomáhá při nácviku zvládání modelových situací běžného života. „Někdy se setkávám s názorem, že Úřad práce učí žáky a studenty, jak se stát nezaměstnanými – například jim vysvětluje, kdo se může stát uchazečem o zaměstnání nebo jak se žádá o podporu v nezaměstnanosti“, říká Mgr. Jolana Palinková, poradkyně Úřadu práce. „O těchto tématech se ale zmiňuji jen okrajově, když mluvím o službách Úřadu práce. Mnohem více času se žáky a studenty věnujeme tomu, podle čeho se volí obor vzdělání, jaká povolání mohou s určitým vzděláním vykonávat, ve kterých profesích je dostatek volných míst nebo jak je možné prohlubovat a rozšiřovat získané vzdělání. Podobně se věnujeme hledání zaměstnání - tomu, jak a kde hledat práci, jak jednat se zaměstnavatelem, jak má vypadat profesní životopis a co čeká žadatele o práci u přijímacího pohovoru.“ Úřad práce uvítal možnost se projektu „Kluby na cestě“ zúčastnit. „Doufám, že děti si z Úřadu práce odnesly pozitivní dojem a zapamatují si ho jako místo, kde mohou požádat o pomoc jak při hledání práce, tak při plánování vlastní pracovní kariéry,“ poznamenal Ing. Jiří Šabata, ředitel Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Olomouci.

Více informací o projektu na: http://www.sdruzenid.cz/courses/view/40

Zavedení nového nástroje APZ – Práce na zkoušku

ÚP ČR začal nově nabízet další nástroj aktivní politiky zaměstnanosti – Práci na zkoušku (PNZ). Tento nástroj je určen zejména uchazečům o zaměstnání do 30 let věku bez rozdílu vzdělání, kteří jsou na ÚP ČR evidováni déle než 2 měsíce a mají praxi maximálně 2 roky po ukončení přípravy na budoucí povolání. Cílem PNZ je zjistit připravenost této cílové skupiny k nástupu na běžné pracovní místo.

Finanční příspěvek je poskytován zaměstnavateli, který s uchazečem z cílové skupiny uzavře dohodu o provedení práce. Příspěvek může být poskytnut maximálně na dobu 3 měsíců, s max. rozsahem 80 hodin měsíčně. Výše příspěvku je stanovena na 60 korun za každou odpracovanou hodinu a je vyplácen zpětně po ukončení PNZ. Na příspěvek není právní nárok a poskytuje se na základě předchozí uzavřené dohody mezi ÚP ČR a zaměstnavatelem.

Zpráva o situaci na regionálním trhu práce se zveřejňuje nejpozději 10. pracovní den měsíce. Za zprávu zodpovídá Ing. Bořivoj Novotný, e-mail: Borivoj.Novotny@ol.mpsv.cz.


Poslední změna 09. 06. 2014 11:49:04